Samen met haar partners Van Moer Stevedoring en Waterwegen & Zeekanaal NV huldigde Umicore vanmorgen haar nieuwe transportproject voor containers in. Een deel van de grondstoffen zal nu via de Schelde naar de fabriek in Hoboken worden vervoerd wat zo’n 5.000 containers per jaar minder op de weg betekent.

Umicore verwerkt jaarlijks ongeveer 350.000 ton aan grondstoffen zoals elektronisch afval, autokatalysatoren, industriële katalysatoren en bijproducten van andere metaalverwerkende bedrijven en concentraten van mijnbouw. Ongeveer één derde van deze materialen worden via containers aangevoerd.

In het kader van dit project om het transport naar de fabriek te verduurzamen werden volgende initiatieven genomen. Een overzicht:

·        Op 2 juni 2012 werd de nieuwe kade in gebruik genomen. Deze kwam tot stand dankzij de samenwerking met het agentschap Waterwegen en Zeekanaal en gaf de mogelijkheid tot het uitwerken van bovenstaande initiatieven.

·        De aanvoer van containers vanuit de haven van Antwerpen via schip gebeurt door de firma Van Moer a rato van minimum 3 schepen per week. Zij verzorgen ook de tractie van de containers vanaf de kade naar de losplaats in de fabriek.

·        Op 26 maart 2014 werd een nieuwe kraan geplaatst die de containers overlaadt op de kade.

Luc Gellens, Senior Vice-President Precious Metals Refining, stelde: “Dit initiatief past binnen onze bedrijfsstrategie om op een duurzame manier en met respect voor onze verschillende belanghebbenden onze producten en diensten te produceren. Het vervoer per schip heeft bijvoorbeeld een driemaal lagere CO2–voetafdruk in vergelijking met het vrachtverkeer over de weg en de afhandeling van de grondstoffen verloopt hiermee ook vlotter.”