De materiaaltechnologiegroep Umicore heeft in een moeilijkere economische omgeving een omzetgroei van 2 procent geboekt in het 3e kwartaal, vooral dankzij de recyclage-activiteiten.

De groep snijdt op sommige plaatsen in kosten en productie, maar kondigt ook investeringen aan in Olen.

Op de site in Olen investeert Umicore in nieuwe infrastructuur voor de productie van fijne kobaltpoeders. Een woordvoerster spreekt van "een vrij grote investering voor Olen", zonder een bedrag te preciseren.

Het gaat om een vervangingsinvestering in de ovens, om de activiteiten efficiënter en milieuvriendelijker te maken. De investering heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid, maar "toont aan dat we blijven investeren in de Belgische activiteiten", aldus nog de woordvoerster.

Aan de andere kant "is het echter nodig om de productie- en kostenbasis aan te passen voor die activiteiten die het meest getroffen worden door de economische terugval", aldus Umicore. Zo wordt er gesnoeid in de productie in Liechtenstein en Zuid-Afrika.

Ondanks de moeilijkere economische omgeving blijft Umicore bij zijn prognose van een recurrente ebit (winst voor aftrek van rente en belastingen) voor het volledige jaar tussen 370 en 390 miljoen euro (tegen een record van 416 miljoen euro in 2011). Dat komt overeenkomt met een ebitda (resultaat voor aftrek van belastingen, interesten en afschrijvingen) van meer dan 500 miljoen euro.

Umicore stelt wereldwijd circa 14.600 mensen tewerk. In België telt de groep zowat 3.100 werknemers verdeeld over haar vestigingen in Brussel, Hoboken, Olen, Vilvoorde, Heusden-Zolder, Brugge, Angleur en Overpelt.