Umicore heeft vandaag bekendgemaakt dat het een overeenkomst heeft bereikt voor de overname van Materia's intellectuele eigendomsrechten en bedrijfsactiviteiten inzake metathesekatalysatoren voor een bedrag van 27 miljoen USD.

Materia is een toonaangevend Amerikaans producent van metathesekatalysatoren en thermohardende harsen. Op het vlak van metathese is het bedrijf technologisch marktleider in homogene katalysatoren dankzij een unieke gepatenteerde technologie ontwikkeld door onder andere Prof. Robert H. Grubbs, Nobelprijs laureaat in Scheikunde in 2005, en haar brede portefeuille specifieke metathesekatalysatoren.

Deze overname zal Umicore toelaten om haar assortiment aan katalysator-technologieën uit te breiden, haar aanbod aan homogene katalysatoren te vergroten en toegang te krijgen tot een bredere klantenbasis. De gecombineerde metathese-portefeuilles zullen de klanten van Umicore onbeperkt toegang bieden tot gepatenteerde en door octrooien beschermde baanbrekende technologie. De activiteit zal worden geïntegreerd in Umicore's Precious Metals Chemistry business unit.

"Deze overname is sterk complementair met de katalysatoractiviteit van Umicore die niet gericht is op automobieltoepassingen maar focust op geavanceerde farmaceutische en fijnchemische toepassingen", zegt Pascal Reymondet, Executive Vice President Catalysis. "Via deze overname zullen we onze klanten kunnen ondersteunen met een bredere portefeuille van producten, diensten en intellectuele rechten, en verstevigen we de positie van Umicore als erkend marktleider in homogene katalysatoren."

De transactie is afhankelijk van opschortende voorwaarden en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 worden afgerond.

Meer informatie

Metathese is een unieke scheikundige technologie die de chemische creatie ('synthese') verkort van complexe farmaceutica, speciale chemicaliën en polymeren en die in toenemende mate gebruikt wordt in de chemische industrie.

Umicore profiel

Umicore is een wereldwijde materiaaltechnologie- en recyclagegroep. Umicore legt zich toe op toepassingsgebieden waar haar expertise inzake materiaalkunde, scheikunde en metallurgie een verschil maakt. Haar activiteiten zijn georganiseerd in 3 business groups: Catalysis, Energy & Surface Technologies en Recycling. Elke business group is opgedeeld in verschillende marktgerichte business units, met materialen en oplossingen die aan de top staan van nieuwe technologische ontwikkelingen en noodzakelijk zijn in het dagelijkse leven.

Het merendeel van Umicore's inkomsten is afkomstig uit, en het grootste deel van haar inspanningen op het vlak van onderzoek & ontwikkeling is gericht op materialen voor schone mobiliteit en recyclage. De allesoverheersende doelstelling van Umicore - duurzame waarde creëren - is gebaseerd op de ambitie om materialen te ontwikkelen, te maken en te recycleren op een wijze die in overeenstemming is met haar beleidsverklaring: 'materials for a better life'.

Umicore's industriële en commerciële activiteiten evenals haar activiteiten met betrekking tot onderzoek & ontwikkeling zijn verspreid over de hele wereld om zo goed mogelijk op de behoeften van haar internationale klanten te kunnen inspelen. De Groep boekte in de eerste helft van 2017 een omzet van € 6,5 miljard (inkomsten van € 1,5 miljard, metaal niet inbegrepen) en stelt iets meer dan 10.400 mensen in dienst.