Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Umicore sluit samenwerkingsakkoord met Microsoft voor AI-platform om ontwikkeling van batterijmateriaaltechnologieën te versnellen

Umicore Olen

Umicore sluit een samenwerkingsakkoord met Microsoft voor het gebruik van artificiële intelligentie (AI) als een middel om haar onderzoek en ontwikkeling naar batterijmateriaaltechnologieën voor elektrische voertuigen, een belangrijk groeigebied voor de Groep, te faciliteren en versnellen.

Het maakt Umicore tot een pionier in het toepassen van een AI-gebaseerde aanpak die batterijwetenschappers ondersteunt in hun onderzoek,  waarbij nieuwe batterijmaterialen in een kortere tijd op de markt gebracht kunnen worden en het ontwikkelingsproces nog kostenefficiënter kan verlopen.

Het Battery Materials AI-platform maakt gebruik van Microsofts Azure OpenAI Service, aangevuld met een groot aantal ongepubliceerde, specifieke wetenschappelijke AI-modellen.

Het platform zal worden beheerd in een eigen omgeving van Umicore met volledige IP-beveiliging. Umicore zal een op maat gemaakte AI-omgeving opzetten die tientallen jaren aan omvangrijke en complexe gegevens van haar eigen onderzoek zal analyseren, synthetiseren en bundelen.

Het platform zal bovendien de data van Umicore combineren met externe historische gegevens en informatie over de nieuwste technologieën uit verschillende bronnen, waaronder simulatiemodellen, experimenten of afbeeldingen.

 "Umicore wil de omvangrijke vakkennis in batterijtechnologie, die het bedrijf heeft verworven sinds het begin van haar onderzoek naar batterijmaterialen in het midden de jaren 1990, maximaliseren. Met de steun van Microsoft zal Umicore de koploper zijn in het toepassen van AI. Onze batterijwetenschappers kunnen zo tijd, efficiëntie en schaal winnen met onze innovaties waarbij we onze IP blijven beschermen in dit belangrijke R&D-gebied. Door alle essentiële interne en externe gegevens ten volle te benutten, wordt het mogelijk om nieuwe materialen nog slimmer te formuleren en blijven we voorop in het doorgronden van en anticiperen op de behoeften van klanten in deze snelgroeiende markt," zei Mathias Miedreich, CEO van Umicore.

Umicore maakt al vele jaren gebruik van materiaal-, proces- en datamodellering als essentiële hulpmiddelen voor productontwikkeling. AI en machineleren hebben de laatste jaren een nieuwe dimensie toegevoegd en hebben er al toe geleid dat Umicore de eerste AI-octrooien op het gebied van batterijmaterialen heeft ingediend.

 Umicore en Microsoft ondertekenden hun overeenkomst tijdens het World Economic Forum (WEF) in Davos, waar "Artificial Intelligence as a Driving Force for the Economy and Society" één van de hoofdthema's van het evenement was.

De innovaties en technologieën van Umicore in batterijmaterialen voor elektrische voertuigen richten zich op het instapsegment of kleine auto's, het massasegment van de middelgrote wagens en het topsegment of lifestyle auto's, met technologieën die uiteenlopen van NMC (nikkel, mangaan en kobalt) tot HLM (hoog lithium mangaan) en toekomstige solid-state en natrium-ion batterijtechnologieën.

Over Umicore

Umicore is een toonaangevende circulaire materiaaltechnologiegroep. Ze legt zich toe op toepassingsgebieden waar haar expertise rond materiaalkunde, scheikunde en metallurgie een verschil maakt.

De activiteiten zijn opgedeeld in drie business groups: Catalysis, Energy & Surface Technologies en Recycling. Elke business group is onderverdeeld in marktgerichte business units, die technologisch geavanceerde materialen en oplossingen bieden die essentieel zijn voor het dagelijks leven.   

Umicore haalt het merendeel van haar inkomsten uit materialen voor schone mobiliteit en uit recyclage en investeert het grootste deel van haar R&D ook opnieuw in die domeinen. De allesoverheersende doelstelling van Umicore is om duurzame waarde te creëren. Dat doel is gebaseerd op de ambitie om materialen te ontwikkelen, te produceren en te recycleren en zo haar missie te verwezenlijken: materialen voor een beter leven.   

De industriële, commerciële en O&O-activiteiten van Umicore zijn verspreid over de hele wereld om optimaal te kunnen voldoen aan de behoeften van haar internationale klanten. De Groep heeft in 2022 (metaal niet inbegrepen) een inkomen van € 4,2 miljard gegenereerd (omzet van € 25,4 miljard) en heeft op dit moment meer dan 11.000 mensen in dienst. 

 Foto Umicore Olen / NNieuws.

Watertorenstraat 33, Olen, België

Umicore Olen

Deel dit artikel