Voedingsbedrijf Mars Belgium verhoogt in zijn fabriek van Uncle Ben's aan de Industrielaan Olen de jaarlijkse productiecapaciteit van 90.000 naar 115.000 ton droge rijst. De investering bedraagt 20 miljoen euro. Ondanks verregaande automatisering worden hierbij ook 4 extra personeelsleden aangeworven, wat het totaal op 154 brengt.

Herman Van Rompuy huldigt nieuwe extensie in

De uitbreiding van de productiecapaciteit werd donderdagavond officieel ingehuldigd door Europees president Herman Van Rompuy. De overgrote meerderheid van de rijst die in Olen wordt geproduceerd (95%)  is bestemd voor uitvoer, waarvan twee derde naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

'Bij de capaciteitsuitbreiding worden een aantal nieuwe technologieën geïncorporeerd. Het gaat o.a. om een verbetering van het voorkoken, alsook het slijpen van de rijst,' weet Xavier De Buysscher, Plant Director Mars Food Europe. 'De samenwerking met de brandweer Herentals en het gemeentebestuur Olen bij de bouw van de nieuwe extensie verliep perfect. We hebben echter miljoenen extra moeten investeren omdat de federale wetgeving onduidelijk blijft.  De bouw bestaat uit beton, normaal wordt metaal gebruikt'.

De nieuwe technologieën, waaronder een unieke "rotary dryer" werden in het eigen onderzoekscentrum ontwikkeld, en zullen ook naar de gelijkaardige fabriek van droge rijst in de USA worden gebracht.

Mars is familiebedrijf, niet beursgenoteerd, volledige vrijheid

'Dit is de confirmatie van Olen als centrum van rijstexpertise bij Mars,' aldus Xavier De Buysscher. 'Mars is nog een familiebedrijf, is niet beursgenoteerd.  We zijn dus niet afhankelijk van aandeelhouders wat ons een volledige vrijheid geeft.  Al onze 154 medewerkers zijn 'associates' van het bedrijf, zonder hiërarchie, we dragen o.a. allemaal dezelfde kledij.'

Bij het bedrijf klinkt ook dat de competitieve productie-eenheid werk in de regio Kempen verzekert op lange termijn.   Guy Verellen / Nnieuws.