Wereldwijd worden op dit moment 897 miljoen schoolkinderen weerhouden van onderwijs. Hoge vertegenwoordigers van UNICEF en de Europese Unie zijn dan ook erg bezorgd over het nefaste effect op hun opleidingsniveau en welzijn.

De coronacrisis, conflicten, armoede, cultuur, wetgeving, een gebrek aan leerkrachten, handicap: de redenen waarom kinderen niet naar school kunnen gaan zijn helaas talrijk..

Hoe langer kwetsbare kinderen van school blijven, hoe groter de kans dat ze nooit meer terugkeren. Zo lopen ze niet alleen een opleiding mis, maar ook de voedsel- en gezondheidsprogramma's die scholen aanbieden.

De Europese Unie en UNICEF slaan daarom de handen in elkaar om de onderliggende oorzaken van de verstoringen van het onderwijs aan te pakken, de gevolgen te verzachten en veranderingen te bewerkstelligen.

"We staan voor een regelrechte noodsituatie in het onderwijs", zegt Henrietta Fore, uitvoerend directeur van UNICEF. "Onze boodschap is duidelijk: overheden mogen kosten noch moeite sparen om scholen open te houden of met voorrang te heropenen."

"Het is onze plicht en verantwoordelijkheid om onze kinderen op te leiden, zodat ze de beste kansen voor hun toekomst krijgen", beaamt Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, en vicevoorzitter van de Europese Commissie.

"Veel te veel kinderen leven tegenwoordig in omstandigheden die een rem zijn voor het onderricht dat ze verdienen. De pandemie heeft de gapende kloof nog groter gemaakt.

Het is cruciaal dat de standpunten, rechten en dromen van kinderen voorop staan in onderwijsbeleid en bij de besluitvorming. Via scholing bouwen we aan de volgende generatie. Daarom is het belangrijk dat we alle kinderen overal ter wereld gelijke kansen geven."

Om de prioriteit van onderwijs voor kinderen kracht bij te zetten, hebben UNICEF en de Europese Unie op sociale media een videocampagne gelanceerd. Hiermee willen ze over de hele wereld 100 miljoen mensen bereiken, onder wie beleidsmakers.

Het filmpje toont enkele moeilijkheden waar kinderen over de hele wereld mee te maken wanneer ze volwaardig onderwijs proberen te volgen. Daarbij vertrekken ze vanuit schijnbaar simpele tips voor ouders en gemeenschappen hoe ze het leerproces bij kinderen kunnen ondersteunen.

Zo benadrukt de video de uitdagingen van kinderen bij afstandsonderwijs en op de noodzaak om weer naar school te gaan.