Nu donderdag wordt de eerste "Dag van de Orthopedische Technieken" georganiseerd in Sint-Jozef Geel. Deze unieke studierichting, die men sinds 35 jaar enkel in Geel (en ondertussen alleen nog in Oostende) kan volgen, vecht momenteel voor haar toekomst.

De richting start op de leeftijd van zijn zestien jaar en heeft geen echte onderbouw. Iedereen die een diploma van het vierde jaar ASO of TSO heeft, komt in aanmerking om Orthopedische technieken te volgen. De laatste jaren kiezen jongeren eerder voor een ASO-opleiding en pas in tweede instantie voor een TSO-richting.

Sint Jozef Geel mag dan wel één van de grote TSO en BSO-scholen in de regio Kempen zijn, maar het aantal TSO-leerlingen in de "harde sector" is al jaren dalende. Dat geldt trouwens ook voor andere technische scholen in de verre regio.

Omdat Orthopedische technieken geen onderbouw heeft tussen het eerste en vierde jaar, voelen ze in een kleinere richting uiteraard direct de gevolgen. Mensen denken ook ten onrechte dat er veel praktische, technische voorkennis voor nodig is.

In 2015 begonnen de problemen.Er zaten toen nochtans 20 jongeren in het vijfde jaar en 21 in het zesde jaar. Sindsdien is er een neergang bezig. Dit schooljaar kozen slechts 2 jongeren voor Orthopedie in het vijfde jaar.

Dat is op termijn uiteraard veel te weinig om deze richting in Geel stand te houden. De sector is nochtans nog steeds vragende partij voor afgestudeerden en de huidige leerkrachten én leerlingen geloven ook nog steeds heel sterk in in hun richting.

Daarom nodigen ze op donderdag 25 april van 13.00 uur tot 20.00 uur iedereen uit die belangstelling kan hebben. Heel vaak zijn leerlingen en leerkrachten van andere scholen of zelfs CLB-medewerkers niet op de hoogte van het bestaan van deze richting die ook een mooie voorbereiding kan zijn op allerlei parmamedische beroepen.

De richting haalde in het recente verleden ook heel vaak de (nationale) pers met tal van kleine en grote projecten (o.m. bouwen van prothese voor een straathondje in 2016, bouwen van een brace voor paarden...).