Zo'n 80 procent van de Vlaamse ondernemers ziet Elio Di Rupo (PS) liever niet terugkomen als premier. Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo. De Vlaamse regering scoort iets beter, ruim 30 procent van de ondervraagde ondernemers ziet Peeters III wel zitten. Zelfstandigenorganisatie Unizo heeft een rondvraag gedaan bij 3.094 ondernemers. 8 op de 10 antwoordde "nee" op de vraag of ze "een voortzetting van de regering Di Rupo zien zitten na de verkiezingen van 2014". Zo'n tien procent staat neutraal tegenover Di Rupo II en een minderheid ziet Di Rupo graag opnieuw als premier.

Volgens Unizo-topman Karel Van Eetvelt (kleine foto) komt die perceptie omdat ondernemers vinden dat ze onvoldoende respect krijgen voor het risico dat ze als ondernemer nemen. "Dit wordt in tegendeel zelfs nog meer belast dan voorheen", zegt hij op Radio 1. Volgens Van Eetvelt mag de regering niet vergeten dat dit samenvalt met een economische situatie die niet evident is en het moeilijk maakt voor de ondernemers.

De Vlaamse regering haalt een betere score in de steekproef. Ruim 30 procent van de ondervraagde ondernemers ziet Peeters III zitten, bijna 40 procent staat neutraal tegenover een eventuele voortzetting van de regering-Peeters en bijna 25 procent wil liever geen derde legislatuur voor de christendemocraat. Kleine kanttekening evenwel is dat Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zelf zo'n 10 jaar aan het hoofd gestaan heeft van de Organisatie van Zelfstandige Ondernemers, het latere Unizo.