Een loonlastenverlaging van 5 procent of 7 miljard euro. Dat is één van de hoofdpunten uit het memorandum waarmee ondernemersorganisatie Unizo naar de verkiezingen van 25 mei stapt. Dat geld moet onder meer van een indexblokkering gedurende twee jaar komen.

Unizo presenteerde vandaag de aanbevelingen naar de politiek toe nu de 'moeder aller verkiezingen' nadert, met zowel de federale, Vlaamse als Europese stembusgang. Opvallendste item is de loonlastenverlaging van 7,05 miljard euro die in 2017 volledig gerealiseerd dient te worden. Dat zal volgens Unizo 80.000 jobs opleveren.

"Blokkeer de index gedurende twee jaar. Dat geeft een opbrengst van 3 miljard euro", zei Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Bovenop de 3,05 miljard euro komt een tweede brok van tweemaal een verlaging van de patronale bijdragen met 2 miljard euro, in 2015 en 2017.

Meer efficiëntie
De Unizo-plannen zouden de overheid in totaal 4,26 miljard euro kosten. Naast de 4 miljard euro aan lastenverlagingen, is er de nettokost van de indexblokkering, die uitkomt op 260 miljoen euro. Die indexblokkering geldt ook voor de uitkeringen, behalve voor de laagste, die wel nog aangepast worden aan de stijgende levensduurte.

Dat geld wil Unizo onder meer ophalen via het verhogen van de efficiëntie van de overheid. Een tweede maatregel is het schrappen of beperken van de uitkeringen voor tijdskrediet of loopbaanonderbreking, met enkel nog een uitkering voor gemotiveerd verlof. En Unizo wil ook de welvaartsenveloppe tijdelijk blokkeren in 2015 en 2016.