Dinsdagavond ondertekenden de politiezone Turnhout en UNIZO een BIN-Z op voor juweliers. Met een dergelijk buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen kunnen verdachte verkopers of klanten gemeld worden via een centraal nummer waarna alle leden van dit netwerk automatisch op de hoogte worden gebracht. Het netwerk wordt volledig door de politieregio Turnhout opgevolgd en wordt volledig kosteloos aangeboden voor de juweliers.

"Het initiatief kwam er nadat we merkten dat de inbraakcijfers met juweeldiefstal stegen. In onze zoektocht naar oplossingen om tegemoet te komen aan dit probleem, was de oprichting van een BIN-Z specifiek voor juweliers de meest voor de hand liggende en werkbare optie," aldus Roger Leys, Korpschef politieregio Turnhout.

Tom Deckmyn, adviseur bij UNIZO: "Het systeem van BIN-Z wint aan populariteit en heeft zijn nut al ruimschoots bewezen. Specifiek voor juweliers spreken we hier over het eerste netwerk in België. Na de periode van een jaar maken we een grondige evaluatie en bekijken we of het opportuun is om hier ook op in te zetten in andere regio's."

BINJuwelskleinKorpschef Roger Leys en Coördinator BIN-Z Juweliers Dirk Van Den Heyning ondertekenen het protocol.