In Duitsland en België zijn er een aantal oplichters actief bij juweliers. Personen met donkere huidskleur en Engelssprekend beweren een bekende voetballer te zijn bij één of andere Engelse topclub.



Ze kopen een aantal dure uurwerken en/of juwelen met de belofte dat de betaling vanuit het Verenigd Koninkrijk per overschrijving zal gebeuren. Uiteindelijk blijkt het in werkelijkheid absoluut niet om een bekend persoon te gaan. De mogelijkheid bestaat dat deze criminelen ook in België actief worden.

Recent zijn eveneens een paar mannen opgedoken die zich aanbieden bij juweliers met goudstaven van 100 gram. Het gaat hier blijkbaar om echt goud, maar door middel van een wisseltruc moest de juwelier uiteindelijk vaststellen dat hij geen goudstaven meer heeft en ook zijn geld verdwenen is.

Er zijn ook een paar gevallen bekend waarbij 2 daders zich aanbieden bij een juwelier en na keuze van de juwelen, de juwelier een aantal keer vragen om de verpakking te wijzigen. Uiteindelijk blijkt dat de ‘klanten’ onvoldoende geld bij hebben en ze verlaten de winkel, waarna de juwelier tot de vaststelling komt dat alle verpakkingen leeg zijn en de juwelen verdwenen.

De politie raadt aan om:

  • Zeer voorzichtig te zijn met zogenaamd ‘bekende’ personen en met ‘lucratieve’ voorstellen.
  • De klanten niet toe te laten zelf de verpakking te manipuleren en in geval van speciale verzoeken met betrekking tot de verpakking de verkoop stop te zetten.
  • In alle gevallen zoals hiervoor vermeld, zelfs al is er geen nadeel, de lokale politie te contacteren en zoveel mogelijk informatie over de verdachten te verzamelen (eventueel camerabeelden, gebruikte vervoermiddelen enz ).
Een Unizo-tip.