Recent kwam nog eens in het nieuws dat ons handelsapparaat met toenemende snelheid afslankt. Het detailhandelslandschap in Vlaanderen is immers in volle verandering. De winkelruimte is niet langer de enige plaats waar consumenten zich oriënteren en kopen.

De informatie-, verkoop- en servicefunctie van de detailhandel wijzigt drastisch. Winkels in kernen moeten daarom aantrekkelijk zijn en inspelen op wijzigende omgevingsfactoren zoals technologische vernieuwingen, veranderende vraag- en aanbodspelers en andere verwachtingen van consumenten.

“Commerciële inspiratie”, een project van de Vlaamse overheid, UNIZO en WES, begeleidt handelaars individueel en wil ondernemerschap en vernieuwingsdrang bij handelaars stimuleren. “Commerciële Inspiratie” wil zo bijdragen aan kernversterking, een prioriteit in het winkelbeleid van de Vlaamse regering.

600 ondernemers worden begeleid via een inspiratietraject op maat. Handelaars kunnen deelnemen indien de gemeente ook inschrijft voor dit kernversterkend project.

Provincie Antwerpen

Ook in de provincie Antwerpen werkt UNIZO samen met handelaars en gemeentebesturen om de retail in onze provincie te vernieuwen.

Op dit moment begeleiden onze detailhandelscoaches ondernemers in Lier en zullen we binnenkort van start gaan in de stad Antwerpen.

Volgend jaar zal alvast ook Turnhout aan beurt komen en in 2017 wil de gemeente Zwijndrecht graag haar handelaars laten begeleiden.  Foto archief Nnieuws.