Vandaag vonden er in het hele land vakbondsacties plaats.  Hoewel UNIZO niet akkoord gaat met de opportuniteit van deze nationale staking toont zij begrip voor de vele vragen die leven bij werknemers, werkgevers en zelfstandigen voor de toekomst van ons sociaal bestel.

Regio Geel-West ongemeen hard getroffen


Vandaag hebben de vakbonden blijkbaar de Kempen uitgekozen om in deze regio zoveel mogelijk van het economisch leven plat te leggen.  De afrit Geel-West van de E313 moest volledig afgesloten worden en het doorgaand verkeer ter hoogte van de fly-over te Geel-West wordt tegengehouden.

De regio Turnhout kent sinds 2010 een stijging van meer dan 21 % aan werklozen (getuige nog de recente gebeurtenissen bij Philips Turnhout) (bron VDAB).

UNIZO vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de vakbonden vooral deze kwetsbare regio uitkiezen om daar al het verkeer (economisch maar ook sociaal) uit te schakelen. 

Uitgerekend in de Kempen spannen burgemeesters, werkgevers -en werknemersorganisaties zich in om via het regionaal sociaaleconomisch overlegcomité RESOC Kempen een streekpact 2013-2018 te activeren als toekomstvisie van onze regio.  De buitenproportionele acties van de vakbonden staan dan ook haaks op hun gehechtheid aan dit overlegcomité. 

UNIZO kiest voor wafels

UNIZO kiest ervoor om ruimte te bieden aan dialoog.  Daarvoor willen we met werknemers als gelijken aan tafel zitten, niet met het mes op de keel.

Dat in deze moeilijke omstandigheden talloze werknemers de stakingspiketten trotseerden verdient daarom een bedankje.  UNIZO koos er dan ook voor om enkele bedrijven in de onmiddellijke buurt van Geel-West te bedanken middels gratis wafels en chocomelk voor alle werknemers en klanten die de stakingspiketten trotseerden (uitvalsbasis was het autobedrijf Buga op de Antwerpseweg).