De mogelijke verhoging van het btw-tarief is een domme maatregel die niet tot hogere inkomsten voor de schatkist zal leiden, zegt Karel Van Eetvelt, de gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo.Ook voor het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is een btw-verhoging "onbespreekbaar".

De krant De Tijd schrijft vrijdag dat de regering-Di Rupo, die op zoek is naar 3,7 miljard euro om de begroting volgend jaar op koers te houden, een btw-verhoging van 21 naar 22 procent bespreekt.

De regering hoopt op die manier snel honderden miljoenen euro's extra te ontvangen.

Het voorstel wordt door Unizo-topman Van Eetvelt echter meteen afgeserveerd als een "domme maatregel". "De regering rekent zich rijk, maar ik stel me serieuze vragen bij de winst die men hiermee denkt te kunnen bereiken", zegt de Unizo-topman.

De gedelegeerd bestuurder wijst op de negatieve gevolgen die de maatregel met zich zal meebrengen op het vlak van inflatie, lonen, de concurrentiepositie van ondernemingen en jobcreatie. "De btw-verhoging zal op die manier leiden tot een daling van de groei, die nu al nul procent bedraagt", luidt het. "Zo gaat de staat alleen maar minder inkomsten krijgen."

Te hoog
Het btw-tarief in België ligt nu al te hoog, zegt Van Eetvelt nog. Een verdere verhoging zal, zo vreest hij, vooral wegen op de distributiesector. "Maar de minister van Consumentenzaken moet dan niet meer komen zaniken dat de prijzen in onze supermarkten te hoog zijn", klinkt het nog.

Bij het NSZ klinkt een gelijkaardig geluid. "Een hogere btw zou alleen maar de koopkracht doen dalen wat nefast is voor de consument en bijgevolg ook voor de handelaars en de zelfstandigen", zegt de ondernemersorganisatie in een reactie.

Foto archief Nnieuws.