U bent hier

Update : Aanwezigheid blauwalgen in Kanaal Bocholt-Herentals en Kanaal naar Beverlo

Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
09.08.2018 - 17.27u
Door: Mark Jaspers

Afgelopen dinsdag bleek uit de laboresultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij dat er blauwalgen in het kanaal Bocholt-Herentals in Neerpelt en aan de Blauwe Kei en in het kanaal naar Beverlo in Balen aanwezig zijn.

De Vlaamse Waterweg nv vermoedt nu dat er zich ook blauwalgen verderop op het kanaal Bocholt-Herentals bevinden. Contact met besmet water kan schadelijk zijn voor mens en dier. De waterwegwegbeheerder roept daarom op om, in afwachting van de resultaten van verder onderzoek, ook op de rest van dit kanaal uiterst voorzichtig met het kanaalwater om te springen. 

Voor het kanaal Bocholt-Herentals vanaf Bocholt tot en met sluis 3 in Mol en het volledige kanaal naar Beverlo geldt momenteel, in samenspraak met de gouverneur wd. van de provincie Antwerpen en de gouverneur van de provincie Limburg, een verbod op het capteren van water voor besproeiing van gewassen of als drinkwater voor vee. Er is ook een verbod op zachte waterrecreatie. 

De Vlaamse Waterweg nv vermoedt nu dat er zich verderop op het kanaal Bocholt-Herentals ook blauwalgen bevinden. Het kanaalwater uit dit stuk wordt momenteel verder onderzocht door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

In afwachting van de resultaten van dit onderzoek wil De Vlaamse Waterweg nv alvast een waarschuwing meegeven aan recreanten en waterafnemers zoals bedrijven en landbouwers en roept daarom op om ook op de rest van kanaal Bocholt-Herentals uiterst voorzichtig met het kanaalwater om te springen, ook bij waterafname. 

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto