De komende dagen en weken kunnen heel wat mensen extra hulp gebruiken. Gelukkig zijn er ook veel stadsgenoten die deze hulp willen bieden.

Om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, lanceert de stad het platform Herentals Helpt. Hier kunt u laten weten waarbij u hulp nodig hebt of hoe u andere mensen wilt helpen. De stad bekijkt alle vragen en gaat op zoek naar de geschikte vrijwilliger.

Wilt u boodschappen doen voor een oudere buur, de hond uitlaten, naar de apotheek gaan, koken, telefoneren met iemand die zich eenzaam voelt, ...
Hebt u nood aan iemand die voor u naar de winkel of de post gaat, even met u praat, ...?

Laat het ons weten! Surf naar www.herentals.be/herentalshelpt.

Medische mondmaskers FFP2- of FFP3

Hebt u mondmaskers in voorraad? Breng ze binnen!

Heel wat bedrijven beschikken over FFP2- of FFP3-mondmaskers die CE-gekeurd zijn. Het gaat om garages, schilderbedrijven, bouwfirma's, chemische bedrijven, ... die deze maskers nodig hebben voor hun werkzaamheden.

De stad doet een oproep aan deze bedrijven om deze maskers binnen te brengen op het onthaal van de stad en ze te schenken aan de medische sector in de strijd tegen het coronavirus. Bel even vooraf om zeker te zijn dat u langs kan komen.

Afleverpunt medische mondmaskers: stadsloket, Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals, eerst bellen naar 014-28 50 50

Verdeling onder zorgverleners

De gemeenten van het Neteland verzamelen medische mondmaskers (FFP2, FFP3, chirurgische maskers,...).

Deze maskers worden verdeeld onder de eerstelijnszorg binnen Neteland, bestaande uit AZ Herentals, de huisartsen, tandartsen, apothekers, thuiszorg, ...

Om de verdeling vlot te laten verlopen, organiseert Neteland een centraal afhaalpunt waar mensen binnen de eerstelijnszorg mondmaskers kunnen ophalen. Behoort u tot de hierboven vermelde doelgroep en wenst u medische mondmaskers? Neem dan via mail contact op met de stad. Vervolgens ontvangt u de nodige informatie. De verdeling wordt gecoördineerd door het AZ Herentals.

Contactpunt verdeling mondmaskers: info@herentals.be

Zelfgemaakte mondmaskers

Zelf mondmaskers naaien?

U mag zelf ook mondmaskers maken. Deze kunnen gebruikt worden door begeleiders in crèches, scholen of gezinsleden van besmette personen.

Hoe gaat u te werk?

Hanteer het naaipatroon van FOD Volksgezondheid. Op www.maakjemondmasker.be vindt u een handleiding. Was uw handen zo vaak mogelijk en stop de mondmaskers in een afsluitbare zak (bv. diepvrieszakjes). Lever de mondmaskers vervolgens af in de speciale urne die voorzien is in de stedelijke werkplaats van Herentals.

Dit kan tijdens de werkdagen tussen 7 en 16 uur. U belt vooraf best wel even naar de stedelijke werkplaats van Herentals (014 28 50 50) om verdere afspraken te maken. De maskers worden na inlevering vijf dagen in afzondering geplaatst en pas verspreid wanneer ze voor 100 procent veilig zijn.

Afleverpunt zelfgemaakte mondmaskers: stedelijke werkplaats, Hemeldonk 8, 2200 Herentals, tel. 014-28 50 50
Wilt u zelfgemaakte mondmaskers gebruiken?

Zelfgemaakte maskers kunnen niet door de medische doelgroepen gebruikt worden. Ze zijn wel geschikt voor begeleiders in crèches, scholen of gezinsleden van besmette personen. Behoort u tot deze doelgroepen en wilt u zelfgemaakte mondmaskers gebruiken? Neem dan contact op met info@herentals.be.

Andere corona-updates
Scheidingswand triagepunt AZ Herentals

De gemeenten van het Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar) werken nauw samen in de strijd tegen het coronavirus. Om het ziekenhuis van Herentals verder te ondersteunen, maakte Neteland een houten scheidingswand.

Dit scherm werd geplaatst in het triagepunt aan AZ Herentals waar alle mensen die mogelijk besmet zijn met corona opgevangen worden. De wand moet het contact tussen mogelijke coronapatiënten en zorgverleners verkleinen. Ook worden er momenteel medewerkers van de verschillende gemeenten ingezet om het triagepunt te ondersteunen.

Neteland schrapt alle vrijetijdsactiviteiten tijdens paasvakantie

De crisiscel van het Neteland verwacht dat de federale maatregelen wellicht verlengd zullen worden tot na de paasvakantie. De vijf gemeenten van Neteland (Herenthout, Grobbendonk, Olen, Vorselaar en Herentals) hebben daarom besloten om alle vrijetijdsactiviteiten van de paasvakantie nu al te schrappen.

Private organisatoren zijn niet verplicht om deze beslissing op dit moment te volgen, maar Neteland wil hen nu al wel van deze bezorgdheid, en de bijhorende beslissing, op de hoogte te brengen.

Lenteshopping wordt geannuleerd

De handelaars van Handelshart Herentals hebben besloten om de jaarlijkse Lenteshopping van 4 en 5 april is annuleren. Zij hopen om dit evenement later nog te kunnen organiseren, maar wensen geen risico te nemen op het vlak van volksgezondheid. Ook het Spel van de Roetaert wordt geannuleerd.

Geen Stadskrant, wel een bewonersbrief

De Stadskrant van april stond klaar om gedrukt te worden, vol met aankondigingen en activiteiten die onze stad zo doen bruisen. We hebben echter beslist om deze Stadskrant niet uit te brengen. Door de coronacrisis verandert de situatie voortdurend en we weten niet of de federale maatregelen nog verlengd of verstrengd zullen worden.

In plaats van de Stadskrant krijgt u wel een bewonersbrief. Die wordt op 19 en 20 maart in elke brievenbus van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven gepost. In de brief vindt u een overzicht van de huidige maatregelen en wat die betekenen voor onze stad. Op die manier hopen we ook alle mensen die niet online zijn, te bereiken.

Iedereen die wel online is, raden we aan om de website en de sociale media van de stad te volgen.

Hygiënische voorschriften
Hou afstand van elkaar.
Was uw handen regelmatig.
Bedek uw mond en neus bij het hoesten en niezen.
Vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen (bijv. hoesten en niezen)
Blijf thuis als u ziek bent.
Geef geen hand of een kus bij een begroeting.
Raak uw gezicht niet aan.

Informatie van de overheid

www.info-coronavirus.be
tel. 0800-14 689: voor vragen over gezondheid en openbare orde
tel. 0800-120 33: voor vragen over bedrijven
info-coronavirus@health.fgov.be
Abonneer u op BE-Alert voor updates van de federale overheid: www.be-alert.be
Volg de stedelijke website en de sociale media voor updates.