'De voorbije jaren werd upskilling alsmaar toegankelijker. Wie vooruit wil in z'n carrière, doet er goed aan om regelmatig stil te staan bij z'n eigen vaardigheden en eventuele tekortkomingen.
Hoe tevreden ben ik in mijn huidige job? Waar zie ik mezelf over pakweg 1 jaar, 5 jaar,... En wat moet ik doen om daar te geraken? Welke vaardigheden moet ik bijschaven of aanleren?
De periode van thuiswerken zal wellicht nog even aanhouden. Door het wegvallen van woon-werkverkeer hebben we dus wat meer vrije tijd. In bepaalde sectoren staan werknemers al geruime tijd op (deeltijdse) technische werkloosheid.
Het ideale moment dus om even de tijd te nemen om een carrièreplan op te stellen en na te gaan welke vaardigheden je extra wil ontwikkelen om je doel te bereiken.
Om aan upskilling te doen zijn er heel wat middelen beschikbaar. Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters helpt je alvast op weg aan de hand van deze 4 tips.
1. Volg een online cursus
Een van de meest eenvoudige manieren om aan upskilling te doen is het volgen van één of meerdere online cursussen. Er zijn heel wat gratis modules beschikbaar op het internet als je even zoekt.
Zelfs universiteiten als Harvard, Stanford en Yale bieden speciale secties op hun eigen site om bepaalde modules gratis te volgen. Neem zeker ook een kijkje bij Microsoft Learn of Facebook Blueprint. Ook LinkedIn Learning en Google Digital Garage bieden tal van cursussen waaruit je kan kiezen.
Het mooie van het aanmelden voor online cursussen is dat er geen verplichte verbintenis is op het niveau van betrokkenheid of deelname. Ben je op zoek naar een interessant onderwerp om te leren in de zijlijn?
Stap dan in een van de vele hapklare modules om een aantal snelle video's te bekijken of een mini-quiz in te vullen. Ben je daarentegen op zoek bent naar een diepgaande professionele certificering om je carrière een boost te geven, dan kan je ervoor kiezen om je in te schrijven voor betaalde cursussen.
Zo zijn er tal van verschillende gekoppelde modules, kan je actief deelnemen aan activiteiten in de klas, oefeningen en tests afleggen met menselijke feedback, en uiteindelijk een gecertificeerd keurmerk van een erkende universiteit of cursusaanbieder ontvangen. Dit alles hangt uiteraard af van je leerinteresse en eisen.
2. Ga op zoek naar specifiek loopbaanadvies
Wanneer je op zoek bent naar carrière-specifieke acties die je direct vanaf het begin kan ondernemen, verdiep je dan in voor jou relevante carrière-adviesartikelen. Bij gespecialiseerde rekruteringskantoren staan professionele consultants paraat om nuttige carrière- en rekruteringstips te geven aan zowel startende professionals als leidinggevenden.
In periodes zoals nu, met economische onzekerheden ten gevolge van de Corona-pandemie, doe je er immers goed aan om voorbereid te zijn voor een eventuele zoektocht naar een nieuwe job.
De eerste stap bestaat erin om je CV bij te werken, je LinkedIn-profiel te pimpen en je interviewvaardigheden te oefenen. Deze stappen zullen je helpen om jezelf beter te positioneren voor nieuwe en grotere kansen zodra de arbeidsmarkt zich herstelt.
3. Denk aan visuele en auditieve toevoegingen
Misschien zit je niet graag met je neus in de boeken, zoals tijdens je studententijd. Schakel dan over op andere digitale hulpmiddelen en platforms die voldoen aan jouw leerbehoeften.
Bekijk populaire webinars, schrijf je in voor in verschillende Facebook of LinkedIn live sessies van carrièrecoaches, neem deel aan een gesprek en netwerkmoment met andere professionals in online sociale mediagroepen, zoek naar relevante carrièreonderwerpen op YouTube, of luister naar uw favoriete actuele podcasts en TED-gesprekken.
Het mooie aan het gebruik van deze platforms is dat ze bijna allemaal hapklaar zijn en beschikbaar zijn op je gsm of tablet zodat je eender waar kan bijleren, zelfs tijdens het sporten, het relaxen in de tuin of wanneer je op de kinderen let.
4. Denk aan je persoonlijk welzijn
Nivelleren hoeft niet alleen over onze professionele groei te gaan. Het loont om tijd te besteden aan het stimuleren van je eigen fysieke, emotionele en mentale gezondheid, zeker in deze moeilijke tijden.
Je dagelijkse routine is niet meer dezelfde dan die van een paar maanden geleden, dus neem de tijd om de dingen te doen die je al lange tijd wilde doen, maar nooit toe kwam. Concentreer je op regelmatige lichaamsbeweging, of het nu gaat om yoga thuis of een korte loopsessie in de buitenlucht.
Eet gezond en consequent en neem een volledige lunchpauze. Bouw een nieuwe vorm van routine in je werkuren die past bij deze nieuwe manier van werken en leg je werk opzij zodra je klaar bent. Onderhoud het frequent contact met je collega's, je familieleden en vrienden.
Luister naar je favoriete muziek en podcasts in je eigen omgeving. Neem de tijd om je volledig te ontspannen en tot rust te komen, zelfs als je denkt dat je er geen nood aan hebt. Volg bijvoorbeeld eens een online meditatieles of kijk welke apps of populaire video's je aanspreken om te ontspannen.'