In de VS is een plan van de Democraten om het schuldenplafond uit te stellen tot in 2014, door de Amerikaanse Senaat verworpen. De 60 stemmen die nodig waren om het voorstel erdoor te krijgen, werden niet gehaald. Intussen hebben enkele staten zelf geld bijeengebracht om enkele parken en monumenten te heropenen.

Tegen 18 oktober moet in de VS een akkoord gevonden worden over een verhoging van het schuldenplafond. Zo niet kan de VS niet meer lenen en zou een deel van de schulden niet kunnen betaald worden, wat een schok doorheen de Amerikaanse en mondiale economie zou sturen.

Al weken wordt er blufpoker gespeeld tussen de Democratische partij van president Barack Obama die de Senaat controleert en de Republikeinen die de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Een verhoging van het schuldenplafond moet door beide kamers goedgekeurd worden.

Een voorstel van de Democraten om het schuldenplafond uit te stellen tot 2014 is nu door de Senaat verworpen. De 60 stemmen die nodig waren, werden niet gehaald. De Democraten hebben dan wel de meerderheid in de Senaat, maar onvoldoende (52 verkozenen) om zich van de 60 stemmen te verzekeren. 

Het Witte Huis reageert ontgoocheld. "Dit plan zou het risico op wanbetaling van tafel gehaald hebben, en de handel en economie van onze natie de zekerheid hebben gegeven die we nodig hebben", klinkt het in een mededeling. (vrt)