De shutdown van de Amerikaanse overheid heeft hier en daar grote gevolgen voor de Amerikanen en voor toeristen in de VS, maar lang niet alles in het land is op slot. Een overzicht van wat wel en niet functioneert.

Reizen

Verkeersleiders blijven gewoon aan de slag en de controles op de luchthavens zijn niet anders dan normaal. De behandeling van visumaanvragen gaat door. Verzoeken om 'green cards' (voor een permanent verblijf in de VS) worden ook niet getroffen door de shutdown. Ambassades van de VS blijven assistentie verlenen aan landgenoten in het buitenland.

Toerisme

Alle nationale parken zijn met onmiddellijke ingang gesloten. Ook andere toeristische attracties, zoals het Vrijheidsbeeld en Ellis Island in New York en musea in Washington DC, zijn niet toegankelijk.

Uitkeringen

Werkloosheidsuitkeringen worden gewoon uitbetaald. Aanvragen voor nieuwe uitkeringen kunnen vertraging oplopen.

Rechterlijke macht

Federale rechtbanken beperken hun werkzaamheden voorlopig tot tien zaken per dag. Als de shutdown tot medio deze maand aanhoudt, krijgen werknemers die zich bezighouden met "niet-essentiële" dossiers onbetaald verlof.

Post

De post wordt als vanouds bezorgd (deze dienst wordt gefinancierd met de opbrengst van postzegels en niet uit belastinggeld).

Voedselveiligheid

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit behandelt voorlopig alleen dringende zaken, maar routine-controles worden geschrapt, met uitzondering van vleesproducten.

Voedselhulp

Het voedselhulpprogramma voor zwangere vrouwen, baby's en kinderen stopt voorlopig. Ook andere loketten voor voedselhulp gaan dicht. Lunches en ontbijten op scholen gaan wel door.

Belasting

De fiscus blijft belasting heffen, maar controles op aangiften worden opgeschort. De gratis hulpdiensten van de Belastingdienst geven geen gehoor.

Lenen

Amerikanen die een overheidsgarantie willen voor een hypotheek, moeten voorlopig geduld hebben voor hun aanvraag wordt behandeld. Excecutieveilingen van huizen met overheidsgarantie worden opgeschort.

NASA

De medewerkers van het vluchtleidingscentrum in Houston blijven aan de slag om de twee landgenoten in het internationale ruimtestation bij te staan. De rest van de NASA gaat op slot. Mars-rover Curiosity is in 'protective mode' gezet en opgehouden met het verzamelen en verzenden van data.

Weer

Meteorologen van de National Weather Service gaan door met het maken van weersvoorspellingen en het National Hurricane Center blijft waakzaam om te waarschuwen bij tropische stormen.

Veiligheid

De meeste werknemers van de binnenlandse veiligheidsdienst 'Homeland Security' blijven op hun post, inclusief geüniformeerd personeel van de douane en de kustwacht. In de gevangenissen verandert niets. De Arbeidsinspectie stopt met controles op de werkplekken, behalve als onomstotelijk gevaarlijke situaties aan de orde zijn.

Defensie

De 1,4 miljoen militairen blijven doen wat ze altijd doen, maar ze krijgen hun loon later. Ongeveer de helft van het burgerpersoneel wordt met onbetaald verlof gestuurd. (nos)