De voedingsindustrie is een sector in beweging. Consumenten zijn vandaag voortdurend op zoek naar nog versere producten en ze willen deze verwerkt zien in een gevarieerd aanbod. Om in te spelen op deze trend – en zo de toekomst van het bedrijf veilig te stellen – investeert Vaco op de productiesite in Olen 2,5 miljoen euro in een Fresco-afdeling.

‘Deze investering verstrekt ons bedrijf in de breedte en zal enkel een positieve invloed op ons personeelsbestand hebben’, zegt Jo Verstappen, Managing Director van Vaco. ‘En het is een weerspiegeling van onze strategie om het bedrijf nog meer te verankeren in de regio.’

Vaco, met vestigingen in Olen (Lammerdries-Zuid 16/F) en Herselt, is een producent van kant-en-klare maaltijden. Het bedrijf brengt vandaag al een heel gamma van gepasteuriseerde maaltijden op de markt. ‘En dit zal in de toekomst niet veranderen’, vertelt Verstappen. ‘Wel hebben we besloten ons assortiment vanaf april uit te breiden met dagverse maaltijden. Om dit te kunnen doen integreren we een nieuwe unit in onze productiesite in Olen. Deze extra unit verstrekt het bedrijf in de breedte en stelt ons in staat om aan de veranderende consumentenbehoefte tegemoet te komen.’

Flexibel

De bestel-, productie- en leveringsdynamiek van verse producten is echter totaal anders dan deze van langer houdbare producten. ‘Deze laatste categorie kunnen we produceren op stock, om ze daarna op bestelling te leveren’, legt Verstappen uit. ‘Verse producten kunnen we pas produceren op het ogenblik dat er daadwerkelijk een bestelling is. Dat vraagt een zeer flexibele plannings-en productie organisatie. Wat voor ons bedrijf een heel leerproces gaat zijn.’

Pieken en dalen

Om deze nieuwe activiteit op te starten, zonder bestaande processen te beïnvloeden, gaat Vaco in zee met een externe partner. ‘Deze firma is beter geplaatst om in de opstartfase tegemoet te komen aan de continue wisselende vraag van de markt’, zegt Verstappen. ‘In de opstartfase gaan we de ene dag 4.000 maaltijden moeten klaarmaken, maar een dag later kunnen dat er 35.000 zijn. We moeten dus zeer snel een tweede - en soms zelfs een derde ploeg – kunnen inschakelen. Flexibel inzetbare werknemers zijn dan een noodzaak. In een volgende fase van het project – wanneer de pieken en dalen meer naar elkaar gegroeid zijn - zullen we eigen mensen in de Fresco-afdeling aan de slag kunnen laten gaan.’

Geen afvloeiingen

Vaco stelt momenteel 270 medewerkers te werk en dat cijfer zal niet snel dalen. ‘Geen enkele medewerker zal moeten vertrekken omwille van de komst van de externe partner’, verzekert Verstappen. ‘Integendeel, wanneer mensen doorschuiven naar de versafdeling is het zeer waarschijnlijk dat we extra vaste medewerkers zullen aannemen. De externe partner blijft wel nodig om pieken in de productie op te vangen.

Reactie Voka :

Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka Kempen reageert zeer positief op het nieuws van Vaco. ‘Een bedrijf dat extra investeert in onze regio, is altijd goed nieuws’, zegt Hendrickx. ‘Zeker als het dit doet met een duidelijke visie op de toekomst. Bedrijven kunnen vandaag niet meer overleven zonder durf en innovatie. En wat Vaco doet is een prachtig voorbeeld van innovatie. Tijdig opportuniteiten detecteren en er snel en efficiënt op reageren.’