Kempen charmeren vakantieganger met natuur en buitenactiviteiten, Scheldeland met gastronomie en gastvrij onthaal. Wat trekt de vakantieganger aan in onze toeristische regio's? Wie in de Kempen logeert op een camping of in een vakantiewoning geniet van de natuur en het actieve buitenleven. Wie verblijft in een hotel of B&B komt vooral om te fietsen en te wandelen. In Scheldeland apprecieert hij bovenal de gastronomie en het gastvrije onthaal.

Uit een grootschalig onderzoek van de vijf provinciale toeristische organisaties in 2017 blijkt dat respectievelijk 82% en 88% van de Vlaamse en Nederlandse vakantiegangers tevreden is over zijn verblijf in de Kempen en Scheldeland.

Voornaamste werkpunten in de regiopromotie? Meer inspelen op beleving en nog beter communiceren over het ruime aanbod van attracties en evenementen.

Om de vijf jaar peilen de vijf provinciale toeristische organisaties naar het profiel en de evaluatie van de vakantieganger in de Vlaamse regio's.

Vorig jaar vulden bijna 4000 Vlaamse en Nederlandse vakantiegangers na hun verblijf in een hotel, B&B, vakantiewoning, camping of vakantiepark in een van de 16 Vlaamse Regio's een uitgebreide vragenlijst in.

Dat leverde voor de twee Antwerpse regio's Kempen en Scheldeland interessant cijfermateriaal én leerrijke conclusies op.

Kempen: genieten van natuur en buitenactiviteiten

Toerisme in de Kempen is big business. De regio telt ruim 13.300 bedden voor toeristisch verblijf. 458.000 Belgische en Nederlandse vakantiegangers spenderen er samen 78,7 miljoen euro of 20% van de totale omzet in de Vlaamse Regio's*.

Gezelschappen met kinderen en driegeneratiegezinnen logeren meestal in een vakantiewoning of op een camping. Zij willen vooral tot rust komen in het groen en vullen hun verblijf verder met wandelen, een duik in een van de vele zwemvijvers en diverse buitensporten. Koppels en gezelschappen zonder kinderen kiezen vaker voor een korte trip met overnachting in een hotel of gastenkamer. Zij maken graag fiets- en wandeltochten.

82% van de respondenten in het onderzoek toont zich (uiterst) tevreden over zijn vakantie in de Kempen. Niet slecht, maar gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes ziet toch enkele werkpunten: "De investeringen van de provincie Antwerpen in de uitbouw en kwaliteitscontrole van de fiets- en wandelnetwerken blijken een terechte keuze.

Tegelijk onthouden we uit dit onderzoek dat de verblijfstoerist meer beleving wenst tijdens zijn trip. Het digitale routeplatform dat we binnenkort lanceren, vormt alvast een handig instrument voor ons en de hele toeristische sector om te communiceren over attracties en bezienswaardigheden langs de routenetwerken.

Daarnaast willen we onze ToerismeAcademie Kempen verder uitbouwen zodat vakantiemakers in de toekomst nog meer kwaliteit in hun dienstverlening kunnen aanbieden. Ten slotte maken we van 'Iedereen ambassadeur' een van de kernideeën in het nieuwe strategisch beleidsplan voor het toerisme in de Kempen 2020-2025."

Scheldeland: gastvrijheid en gastronomie

Het logiesaanbod in de provinciegrensoverschrijdende regio Scheldeland omvat ruim 2400 bedden. 59.000 Belgische en Nederlandse vakantiegangers spenderen er samen 8,4 miljoen euro*.

Vooral koppels en gevarieerde gezelschappen zonder kinderen opteren voor een verblijf in Scheldeland. Ze bezoeken er graag markten, cafés en restaurants en proeven van lokale bieren. Maar liefst 88% van de respondenten toont zich nadien (uiterst) tevreden over zijn verblijf.

Vooral het fietsaanbod en de horeca vallen in de smaak. Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes is opgezet met dit resultaat: "Een pluim voor de ondernemers in Scheldeland. Zowel logies als cafés en restaurants scoren uitstekend. Met acties als 'Plan Bier' speelt Toerisme Scheldeland de gastronomische troeven van de regio verder uit.

Met de opening van fietsbelevingscentrum De Velodroom in Boom het voorbije weekend wordt Scheldeland extra aantrekkelijk als bestemming voor een fietsvakantie. Het is sowieso cruciaal dat overheid én ondernemers verder investeren om aantrekkelijk te blijven ten opzichte van onze omliggende regio's."