De politiezone kreeg melding dat er in Geel valse briefjes van 10 en 50 euro in omloop zijn. Zij raadt iedereen aan om aandachtig te zijn. Veel kenmerken zijn eenvoudig te controleren door te voelen, te kijken en te kantelen. Ben ook jij slachtoffer geworden? Meld dit dan telefonisch op 014 56 47 00.

Echtheidskenmerken

In de eurobankbiljetten zijn verschillende echtheidskenmerken verwerkt. Aan de hand hiervan kan je in een oogopslag een echt bankbiljet herkennen. Door te voelen, kijken en kantelen kan je snel controleren of het om een echt bankbiljet gaat. Controleer altijd meerdere kenmerken.

Voelen, kijken, kantelen

Door de drukprocedures voelen de bankbiljetten bijzonder aan. Je voelt een verhoogde druk. Kijk naar het bankbiljet en hou het tegen het licht. Het watermerk, de veiligheidsdraad en het doorzichtcijfer worden zichtbaar. Deze drie kenmerken zijn alle aan de voor- én achterzijde van een echt bankbiljet te zien. Kantel het bankbiljet. Aan de voorzijde zie je de verspringende afbeelding in het hologram. Aan de achterzijde ziet u de glanzende band (op de biljetten van € 5, € 10 en € 20) of het van kleur veranderende waardecijfer (op de biljetten van € 50, € 100, € 200 en € 500).

Andere echtheidskenmerken

Uiteraard zijn er nog meer echtheidskenmerken. Je vindt ze allemaal op de website van de Europese National Bank.