U bent hier

Van 7 jaar effectief naar 5 jaar voorwaardelijk voor mishandelende babysitter

Geel | Herselt | Kempen regio
08.11.2018 - 10.02u
Door: Herman Gezelle

Het Antwerpse hof van beroep heeft Kjell C. (41) uit Herselt een lichtere straf gegeven voor het mishandelen van een vijf maanden oude tweeling uit Geel die bij hem en zijn vrouw Ylva K. (39) was ondergebracht.

Eén van de meisjes overleed aan de opgelopen hersenschade. In eerste aanleg had Kjell C. zeven jaar effectief gekregen. Het hof besliste donderdag om hem vijf jaar cel met uitstel te geven, gekoppeld aan voorwaarden. Zijn vrouw werd opnieuw vrijgesproken.

Kjell C. en Ylva K., die beiden zwakbegaafd zijn, boden hun diensten als babysit aan omdat ze met hun uitkering niet rondkwamen. De ouders van de tweeling hadden al eerder van hun diensten gebruik gemaakt. Op 27 april 2016 brachten ze de baby's naar de beklaagden, die toen nog in Turnhout woonden.

De ouders kampten met financiële problemen en hadden geen geld om melk te kopen. Ylva K. had zich bereid verklaard om de kinderen op te vangen tot hun loon gestort werd. Ze zouden de baby's ten laatste op 3 mei komen ophalen.

Kjell C. was niet op de hoogte van die afspraak en dacht dat de baby's maar twee dagen zouden blijven. De beklaagde, die met een agressieprobleem kampt, was verbolgen over het feit dat de moeder haar kinderen maar niet kwam halen en niet antwoordde op zijn e-mails.

Hij was ook doodmoe, omdat het gehuil van de baby's hem uit zijn slaap hield. Hij had zijn begeleidster van het CAW al gecontacteerd, omdat hij het niet meer aankon.

Op 2 mei 2016 belde Kjell C. om 19.45 uur de hulpdiensten. Baby Lielly had een hartstilstand en ademde niet meer. Ze werd gereanimeerd en samen met haar zusje naar het ziekenhuis gebracht.

Daar werden bij beide kinderen letsels vastgesteld. Lielly was er het ergst aan toe: ze had een bloeding tussen het schedeldak en de hersenen en had ook bloeduitstortingen in de ogen. Het meisje overleed een maand later in het ziekenhuis, haar zusje herstelde.

Volgens de wetsdokter werden de verwondingen van Lielly veroorzaakt door een impact op het hoofd of doordat er hard met haar geschud werd. Ze moesten ook kort voor de hartstilstand zijn toegebracht. Kjell C. was de enige die de letsels veroorzaakt kon hebben, want Ylva K. was toen naar de afhaalchinees.

Kjell C. ontkende dat hij geweld had gebruikt, maar het hof vond zijn schuld bewezen. Het openbaar ministerie had tien jaar cel voor hem gevorderd. Het hof vond een voorwaardelijke celstraf meer op zijn plaats.

Er werd rekening gehouden met het feit dat hij niet betrokken werd bij de beslissing om de baby's gedurende lange tijd op te vangen en dat hij daar eigenlijk niet toe in staat was, ook al had hij dat samen met zijn vrouw naar best vermogen gedaan. Hij had ook meermaals aan de moeder gevraagd om de kinderen te komen halen, maar kreeg geen reactie.

Eén van de voorwaarden die hij moet naleven, is dat hij zich residentieel moet laten behandelen voor zijn psychische problematiek, zijn drugs- en alcoholverslaving en het daarmee gepaard gaande agressieprobleem. Hij moet voorts ook de schade van de burgerlijke partijen vergoeden, die bepaald werd op 50.600 euro. (Belga)

 

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto