Drie weken Paasvakantie. Voor ouders van kinderen tot 12 jaar, is het opnieuw een hele opgave om hun kinderen – als het even kan zinvol – "bezig te houden". Blijven lezen is daarbij belangrijk voor jonge kinderen, zeker in het kader van het debat over leerachterstand.

Leermiddelenmaker VAN IN zet de digitale boekenkast binnen Bingel daarom gratis open vanaf deze verlengde paasvakantie, tot het einde van het schooljaar.

"Ouders van lagere schoolkinderen zijn op zoek naar manieren om hun kinderen zinvol bezig te houden", aldus Winfried Mortelmans, CEO van VAN IN.

"En ook de kinderen riskeren zich te vervelen gedurende drie weken paasvakantie, met kampen die wegvallen en beperkte contact-, dus ook speelmogelijkheden. Anderzijds zijn er ook best wel wat ouders die bezorgd zijn over leerachterstand.

Blijven lezen is inderdaad cruciaal, want lezen is belangrijk. Als leermiddelenmaker, en werkgever van heel wat mama's en papa's, willen we ons steentje bijdragen door de digitale boekenkast gratis open te stellen binnen Bingel voor de (ouders van) lagere schoolkinderen."

Daarnaast kunnen kinderen natuurlijk ook gewoon oefenen op Bingel - het meest gebruikte en ook door kinderen meest geapprecieerde leerplatform - en pingping verdienen of aan hun avatar werken. Van januari 2021 tot 24 maart 2021, werden er maar liefst 108 miljoen oefeningen gemaakt, waarvan 29 miljoen spontaan. De rest van de oefeningen werd opgegeven door leerkrachten.

Er is een website voor ouders, met concrete tips over de boekenkast en informatie en een filmpje hoe ze hun kinderen kunnen helpen met Bingel in het algemeen: https://bingelvoorouders.be/

Digitale boeken lezen is leuk en educatief

De digitale boekenkast in Bingel is een verzameling van 229 leesboeken op alle leesniveaus van het kind. De leerkracht kan de boekenkast in Bingel vullen met boekjes op het leesniveau van elk kind. Het kind kiest dan zelf een boekje uit wat er klaar staat, of gewoon uit de hele lijst, op zijn leesniveau.

Het boekje opent zich op scherm, dus het kind kan het boekje lezen op het scherm van de tablet of laptop. Het overzicht van alle leesboekjes met het leesniveau staat op de website voor ouders: https://bingelvoorouders.be/filmpjes/#boekenkast

Een kind kan verder het boekje ook laten voorlezen, zodat het de uitspraak hoort. Het kan vooraf de moeilijke woorden inoefenen en achteraf bijhorende Bingeloefeningen maken, met vragen over de inhoud en het verhaal. De leerkracht kan alles opvolgen.

Normaal is deze functie tegen betaling, maar VAN IN stelt ze nu - vanaf de drie weken van de paasvakantie tot het einde van het schooljaar - gratis ter beschikking binnen Bingel.