U bent hier

Van CVO Vitant naar een sterrenrestaurant

Provincie Antwerpen
25.06.2019 - 15.55u
Door: Lex Verellen

Cursisten eenjarige opleiding Horeca CVO Vitant studeren 26 juni af. Twee cursisten hebben nu al een contract bij een sterrenrestaurant beet.

Op woensdag 26 juni zwaait op Campus PIVA voor de vierde keer een gloednieuwe lichting koks en kelners af. In september 2018 stonden ze misschien nog wat onwennig in de keuken en nu, nauwelijks tien maanden later, hebben enkelen onder hen al een plek gevonden bij sterrenrestaurants als Nathan en Restaurant Franq.

Wat is het geheim van dit succes? We vragen het aan de kersvers afgestudeerde Steffi Druyts (31) die al meteen in de keuken van Restaurant Franq (1 Michelinster) is aangenomen.

"Het afgelopen jaar was een heel leuke ervaring! Je bent voortdurend bezig in de praktijk, er zijn ook veel uitstappen, naar een oesterkwekerij, zelf druiven plukken, de vroegmarkt van Parijs,... Daar steek je het meest van op, we leren echt de producten kennen en op kwaliteit controleren. Ik had al wat ervaring in de horeca maar de stevige basis, die heb ik hier gevonden", aldus afgestudeerde Steffi Druyts.

Het Eenjarig Traject Horeca bij CVO Vitant legt inderdaad een bijzondere nadruk op leren in de praktijk. De opleiding start bij het prille begin, met de juiste snijtechnieken, dekken van een tafel, dragen van borden, bereiden van basissausen en –soepen.

Stapsgewijs evolueren de cursisten in de richting van topgastronomie en -bediening. Ook de geheimen van de logistiek, met ontvangst verse voeding en stockbeheer, leren ze in een echte praktijksituatie.

"Ook met het volwassenenonderwijs zetten we in op kwalitatieve opleidingen die onze cursisten klaarstomen voor de arbeidsmarkt en die hierop afgestemd zijn. Dit doen we in samenspraak met ondernemers, die ook kansen geven met hun stageplaatsen. Het verhaal van Steffi toont hoe alle betrokkenen hier beter van worden", aldus gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs.

Al tijdens de lessen koken ze voor en bedienen ze klanten in het bistrorestaurant van Campus PIVA. Daarbij nemen ze om beurt zelf de leiding als chef of maître d'hôtel.

De meest intense periode is de vier weken durende stage aan het eind van het schooljaar. Daarbij kan CVO Vitant rekenen op samenwerking met onder meer sterrenrestaurants Nathan en Centpourcent. Ook cursiste Steffi kon zo als stagiaire aan de slag bij een gerenommeerde zaak, Restaurant Franq met een Michelinster. Ze kreeg er op het eind van haar stage prompt een contract aangeboden.

"Dat ik meteen echt aan de slag kan in een zaak als Restaurant Franq voelt ongelooflijk goed. Ik heb met deze opleiding een grote stap kunnen zetten. Het is best pittig, maar als je je er echt voor inzet, dan is het zeker en vast haalbaar. En het is ook gewoon echt plezant om aan jezelf te werken!"

Steekkaart Eenjarig Traject Horeca CVO Vitant

· Het éénjarig traject loopt van 2 september 2019 tot en met 5 juni 2020. Je volgt voltijds les, van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 en 15 uur, uitgezonderd bij studie-uitstappen en stage.

· Lessen worden zeer praktijkgericht georganiseerd. Het aantal uren praktijk stemt overeen met het aantal praktijkuren in drie jaar voltijds dagonderwijs.

· Studie-uitstappen naar een wijnbouwer, tweedaags bezoek aan Parijs (vroegmarkt Rungis gecombineerd met bedrijfsbezoeken), mossel-, oester- en tarbotkwekerij in Zeeland, horeca-expo in Gent, vismijn in Zeebrugge, bierbrouwerij en meer.

· Voor een aantal themalessen schakelt CVO Vitant gastdocenten in (o.a. EHBO, werken in de horeca, ergonomie, kaasmeester Martens ...).

PRAKTISCHE INFO EENJARIG TRAJECT HORECA

Wanneer:
De proclamatie van schooljaar 2018 – 2019 vindt plaats op woensdag 26 juni 2019 van 14 tot 16 uur. Op 1 juli kan je van 9 tot 20 uur de infodag bezoeken.

Schooljaar 2019 – 2020 loopt van 2 september 2019 tot en met 5 juni 2020.

Waar:
CVO Vitant – Campus PIVA, Desguinlei 244, 2018 Antwerpen

Meer info:
https://cvovitant.be/

imageMeer nieuws

Imec : 'Nieuwe start-up Axelera AI haalt 12 miljoen dollar startkapitaal op'

Imec : 'Nieuwe start-up Axelera AI haalt 12 miljoen dollar startkapitaal op'
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 15.09.2021 - 17.12u

'Van Quickenborne wil 15 detentiehuizen openen'

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.09.2021 - 15.44u

Erfgoedwandeling, en concert in kerk Bevel

Nijlen regio 15.09.2021 - 10.55u

De Lijn lanceert de Elektro Challenge, innovatieve manier om techniekers aan te trekken

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.09.2021 - 09.12u

Oprichting welzijnsvereniging 'De Zilveren Zwaan'

Heist op den Berg 15.09.2021 - 08.07u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto