U bent hier

Van "De Kat" tot dokter Walter De Decker in "Thuis": acteur Rik Andries is overleden (84)

Herentals | Neteland | Vlaanderen
22.04.2021 - 07.18u
Door: Herman Gezelle

Acteur Rik Andries is op 84-jarige leeftijd overleden. Meer dan 30 jaar speelde hij belangrijke rollen in Vlaamse tv-series.

De meeste mensen zullen hem wellicht kennen als actieheld "De Kat" en dokter Walter in "Thuis".

Rik Andries zou in juni 85 zijn geworden. Tientallen jaren lang was hij een van de bekendste acteurs in BRT-televisiereeksen. Vooral als "De Kat" en als dokter Walter De Decker in "Thuis" blijft hij in de herinnering.

In "Midas" uit 1967 speelde Rik Andries 16 afleveringen lang de slimme wetenschapper Peter Paracelsus, die ontdekt hoe je goud kunt maken, als een moderne koning Midas, maar die het moet opnemen tegen spionnen.

In 1973 was de hoofdrol in "De Kat" voor Rik Andries, een milieu-activist en superheld die het opnam tegen een lokale afvalbaron. De Kat droeg een bruine catsuit en een kattenmasker, overwon behendig allerlei hindernissen en verplaatste zich met niet al te milieuvriendelijke voertuigen.

De vaak spectaculaire opnames gebeurden bij het studiecentrum voor kernenergie in Mol en in het Zuid-Franse Carpentras.

De 13 afleveringen waren zo populair dat de reeks De Kat verschillende keren werd heruitgezonden. "De Kat" is ook nu nog altijd te herbekijken op vrtnu.  (VRTNWS) Beelden VRT.

Geboren Herentalsenaar 

Geboren Herentalsenaar Rik Andries begon begin jaren 60 z'n carrière als een alom gewaardeerde leerkracht in de basisschool St.-Jozefscollege van Herentals. Toen al sprak hij vaak in de klas over z'n grote passie : theater.  Hij woonde destijds op de Lierseweg, later Bolwerkstraat in de Keizerstad.

Actrice Chris Lomme : 'Overdonderend applaus'

"Rik was mijn partner in de KVS", zegt actrice Chris Lomme in GVA. "Ik heb met hem mijn mooiste rollen gespeeld, onder andere in Romeo en Julia.

Rik was een fantastische man met een prachtige stem en een hele sterke persoonlijkheid.

Een groot acteur, we speelden altijd voor volle zalen en hij kreeg steevast staande ovaties. Het applaus was overdonderend. Hij was ook erg graag gezien bij de vrouwen, zo'n mooie vent."

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto