Wasserij Van Ende & Roxy op de Lierseweg Herentals start eerstdaags met de bouw van een eigen waterzuiveringsinstallatie. Daarmee zal het 70% van het gebruikte water opnieuw kunnen aanwenden. De overige 30% zal voldoen aan de normen voor lozing in oppervlaktewater. De installatie moet tegen februari 2016 operationeel zijn. Het gaat om een investering van €450.000.

'Door de milieuwetgeving waren we verplicht de installatie te bouwen', weet afgevaardigd bestuurder Jo Van Ende. 'Daarnaast willen we aan onze klanten tonen dat we milieubewust bezig zijn.' Door de recuperatie van het water geldt er ook een terugverdieneffect. 'Als we de resterende 30% inderdaad in oppervlaktewater mogen lozen, is er een terugverdientijd op 5 jaar. Moeten we in de riolering lozen, dan bedraagt die 7 tot 8 jaar", besluit Van Ende. Het bedrijf verbruikt 6 tot 8 kubieke meter water per uur.

Derde in België
Naar eigen zeggen is Van Ende & Roxy de 3e wasserij in België die zal beschikken over een eigen waterzuiveringsinstallatie en het eerste familiale bedrijf. De wasserij behoort in omzet en aantal werknemers tot de top-10 van ons land.

Er wordt een jaaromzet gerealiseerd van 4 miljoen euro met 55 medewerkers.

De onderneming was vroeger vooral actief in 'plat linnen' afkomstig van hotels en restaurants. Gaandeweg is ze zich meer gaan toeleggen op bedrijfskleding. 'Dat geeft meer vuil af dan lakens, vandaar werd ook ons afvalwater vuiler. Ook dat heeft mee gespeeld om te investeren in een eigen waterzuiveringsinstallatie', onderstreept Jo Van Ende. Foto management/ N. Bron Made in Kempen & Van Ende & Roxy.