Wasserij Van Ende & Roxy op de Lierseweg Herentals mag voortaan uitpakken met het 14001-certificaat. "Daar zijn we 3 jaar mee bezig geweest", zegt afgevaardigd bestuurder Jo Van Ende. Het bekende bedrijf heeft de certificering te danken aan de investering in een nieuwe waterzuivering die €480.000 euro heeft gekost.

Die nieuwe waterzuivering draait nu ongeveer een jaar. "Sinds een maand of 3 loopt die perfect", zegt Van Ende. "Momenteel gebruiken we 80% van ons water opnieuw en dat is van een betere kwaliteit dan Pidpa- of putwater. 20% lozen we nu in de riolering en daarmee zitten we goed onder de normen van de Vlaamse Milieu Maatschappij. Onze ambitie is om ook dit deel nog verder te zuiveren zodat we het in het kanaal vlakbij mogen lozen."

Openbare aanbestedingen
Overheidsbedrijven en grote ondernemingen eisen meer en meer het 14001-certificaat van hun wasserij. "Voor alle openbare aanbestedingen moet je dat kunnen voorleggen", onderstreept Van Ende. "We hebben contract met de Vlaamse overheid voor de reiniging van de werkkleding van alle Vlaamse ambtenaren. Er zijn nog enkele big klanten op komst".

Van Ende & Roxy is actief over heel Vlaanderen en telt 70 personeelsleden. (pp)  Foto's archief Van Ende : bouw wasstraat / N.