Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Van je microfoon aanzetten tot je scherm ontgrendelen: Temu, de privacynachtmerrie die TikTok ver overstijgt - Chinees

Er rijzen veel vragen over Temu, de Chinese shoppingapp waar veel mensen producten kopen. Onderzoekers wijzen erop dat de app een grotere dataspion is op onze telefoon dan TikTok, de app die net daarvoor regelmatig onder vuur ligt.

Er zijn ook al rechtszaken aangespannen tegen Temu.

 

Toegang tot foto's, adresboek en zelfs babymonitor

Om te weten wat Temu allemaal op de achtergrond doet, kijken we naar de broncode. Dat lukte technologie-expert Vincent Nys. Die haalde de code uit een telefoon die met Android werkt, het besturingssysteem van Google.

“Zodra je Temu installeert, vraagt het rechten om aan je camera te kunnen, je contacten en je wifinetwerk. Dat doen veel apps, ook TikTok. Maar Temu wil ook de rechten om je telefoon 's nachts te ontgrendelen, zonder dat je erbij bent. Temu wil ook audio kunnen opnemen.”

 

Temu 'gevaarlijkste' app in omloop

De analyse van Nys bevestigt daarmee een eerder onderzoek van de Amerikaanse organisatie Grizzly Research. Zij doen onderzoek naar grote bedrijven waarvan ze vermoeden dat ze de negatieve aspecten van hun producten verborgen willen houden.

Volgens Grizzly is Temu vanaf het moment dat je de app gebruikt ook nog in staat om screenshots te nemen, je berichten te lezen, allerlei programma’s te installeren op je smartphone. (Ook het onderzoek van Grizzly werd uitgevoerd op een Androidtelefoon.) (VRTNWS)

Deel dit artikel