U bent hier

Van je wassen in de modder tot douchen met stromend water

Geel
04.04.2019 - 09.31u
Door: Lex Verellen

Meer dan 250 meisjes in de Adullam Model Primary School in Mbarara, in het zuiden van Oeganda, sliepen tot voor kort in een onaangenaam vochtige en hete slaapzaal en wasten zich met kommen water in haastig opgebouwde barakken in de modder.

Deze weeskinderen, wiens ouders vooral slachtoffer werden van de AIDS-epidemie, hebben amper familie en wonen zo goed als permanent op de school. Dankzij de financiële steun van Wereld Missie Hulp kon de Belgische ontwikkelingsorganisatie Cunina de bestaande slaapzaal volledig renoveren én een nieuwe sanitaire blok aanbouwen.

Rond de evenaar in Afrika is het een warm klimaat. Droge, hete perioden worden afgewisseld met striemende regenbuien die de zware, rode klei wegspoelen. In die omstandigheden runt directeur Joshua de Adullam Model Primary School. Een school die zich richt op de meest kansarme kinderen in de regio rond Mbarara, de tweede grootste stad van Oeganda.

Een groot deel van de 600 leerlingen zijn weeskinderen die hun ouders verloren hebben in de strijd tegen AIDS. Zij wonen in principe in de school en slapen in slaapzalen.

Ondanks de inzet van Joshua en zijn team is er jarenlang amper budget geweest om deze accommodatie op een duurzame en hygiënische manier uit te bouwen. De slaapzalen waren niet meer dan houten barakken waar de wind, de regen en malariamuggen vrij spel hadden of, in het geval van de meisjes, snel gebouwde ruimtes zonder verluchting of faciliteiten.

Cunina sloeg eerder, in 2015, al de handen in elkaar met Wereld Missie Hulp om de hoogste nood van de houten jongensslaapzaal aan te pakken. Toen bouwde Cunina een volledig nieuwe, comfortabele slaapzaal voor de jongens, inclusief sanitaire voorzieningen en nieuwe bedden.

Drie jaar later kon Cunina wederom rekenen op de financiële steun van Wereld Missie Hulp om ook de slaapvoorzieningen van de meisjes aan te pakken.

Het werd een grondige renovatie van de bestaande slaapzaal met extra zorg voor een goede verluchting en afvoering van regenwater. De combinatie van vocht en hitte zorgde voor ongezonde leefomstandigheden, waar de inderhaast opgetrokken wasplaatsen midden op de onverharde speelplaats weinig verandering in brachten. De jonge meisjes moesten zich met kommen water wassen achter een versleten zeil in een plas modder.

Dus naast de renovatie van de slaapzaal zorgden Cunina en Wereld Missie Hulp ook voor een volledig nieuwe sanitaire blok met individuele douches en toiletten en stromend water. Daarvoor boorde Cunina in een ander project een waterpomp tot 120m diep, die de school permanent van vers, stromend water voorziet.

Het hele project van de meisjesslaapzaal werd eind 2018 afgerond en het ontwikkelingsbudget werd grotendeels geschonken door Wereld Missie Hulp. De bouw werd uitgevoerd door Cunina en het eindresultaat in handen gegeven van de school. Cunina is echter wel een partnerschap aangegaan met de school en volgt het gebruik van de slaapzaal en de verdere uitbouw van de school op de voet op.

Quotes

"De school van Joshua is een prachtig project dat we met trots ondersteunen. Niet alleen ontfermen ze zich over de meest kansarme kinderen en bieden ze kwalitatief onderwijs aan, maar bezit de school ook over een ondernemende geest. Ze zoeken constant naar manieren om zelfstandig te kunnen groeien en dat juichen we enorm toe bij Cunina.

Elke ondersteuning die we bieden beantwoorden ze met nieuwe, eigen initiatieven. Zo heeft de school dankzij zonnepanelen de volledige elektriciteitskosten naar nul kunnen herleiden, wat meer budget betekent voor de kinderen." Sophie Vangheel, stichter-voorzitter en algemeen directeur Cunina

"Wereld Missie Hulp zet bewust in op verschillende soorten ontwikkelingsprojecten, en onderwijs is ongetwijfeld één van onze topprioriteiten. Kwalitatieve scholing is de sleutel tot een florerende economie, een uitgebouwde gezondheidszorg en een vreedzamere samenleving.

Kinderen onderwijzen betekent daardoor niets minder dan een dorp, een regio of een land zijn eigen toekomst in handen geven.

Het project in Mbarara is daar een toonvoorbeeld van. Door een duwtje in de rug is het uitgegroeid tot een stevig initiatief met een enorme impact op het leven en de toekomst van de lokale jongeren."

imageMeer nieuws

Marc uit Turnhout schreef meer dan 200 gedichten voor ongeboren kleindochter en gaat voor record

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Turnhout regio 10.08.2022 - 16.53u

De zon schijnt voor iedereen, ook voor sociale huurders Herentals pilootgemeente voor Asterproject

De zon schijnt voor iedereen, ook voor sociale huurders Herentals pilootgemeente voor Asterproject
Herentals | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 10.08.2022 - 15.23u

Nooit eerder zo veel uittreksels van strafregister afgeleverd

Nooit eerder zo veel uittreksels van strafregister afgeleverd
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland 10.08.2022 - 10.35u

SKS Herentals - KFC Herenthout : zomerse oefenmatch

Herentals | Herenthout | Neteland 10.08.2022 - 08.48u

Plantactie Nijlen vindt ook dit jaar plaats met afhaaldag op 26 november

Kempen regio | Nijlen regio 10.08.2022 - 08.47u

Noorderwijk Alive is back : Het Berkemus criterium op 2/9

Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 10.08.2022 - 07.35u

Parcours van Dodentocht in Bornem wordt door de hitte ingekort

Internationaal | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 10.08.2022 - 01.34u

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België
Geel | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 10.08.2022 - 00.59u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto