De Vlaamse regering heeft afgelopen nacht over heel wat punten een akkoord bereikt. Van het verplicht steriliseren van katten over rookvrije schooldomeinen tot het jeugddelinquentierecht: dit is er beslist.

De regering-Bourgeois zat gisteren tot 's nachts samen om knopen door te hakken over ruim 130 agendapunten. Een overzicht van de belangrijkste beslissingen.

Registratierechten gezinswoningen naar 7 procent

Wanneer iemand in de toekomst een gezinswoning koopt, zal die daar sowieso 7 procent registratierechten op moeten betalen. Er komt wel een compensatie voor kleinere huizen. Voor een tweede huis zal er 10 procent moeten worden betaald.

Katten steriliseren

Alle katten geboren na september 2014 moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden. Eigenaars krijgen tot 1 januari 2020 daarvoor de tijd. Nieuwgeboren katjes zullen gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden voor de leeftijd van 5 maand of voor verhandeling. De verantwoordelijkheid voor de ingreep wordt bij de kwekers gelegd.

Daarnaast moeten alle steden en gemeenten ook een eigen kattenplan opstellen om de problemen rond zwerfkatten in kaart te brengen.

Rookvrije schooldomeinen

Vanaf volgend schooljaar moeten alle schooldomeinen rookvrij zijn, ook bij naschoolse activiteiten. Nu is er enkel een verbod tussen 6.30 uur en 18.30 uur. Het verbod geldt voor iedereen die een school betreedt: voor het personeel, leerlingen en bezoekers.

Bossen toegankelijk

Momenteel mogen bezoekers in openbare bossen enkel lopen waar het is toegestaan, met name op wegen en paadjes of in speelzones. Dat principe wordt nu omgekeerd. In de regel zijn de openbare bossen overal toegankelijk, behalve waar het expliciet verboden wordt, bijvoorbeeld op plaatsen waar om ecologische redenen extra bescherming nodig is.

De onbeperkte toegankelijkheid geldt wel enkel voor voetgangers (en bij uitbreiding rolstoelgebruikers of fietsers jonger dan 9 jaar). Maar andere groepen, zoals bijvoorbeeld langlaufers en joggers, moeten wel op de aangeduide wegen en paden blijven. (VRTNWS)