Van Morrison heeft de voorlaatste avond van Gent Jazz afgesloten met een sterk concert. De massa fans aan de Bijloke kregen waarvoor ze gekomen waren. De swingende Van Morrison bracht een breed palet van nummers uit zijn bijzonder rijke catalogus.

De Noord-Ierse zanger Van Morrison was in Gent erg goed bij stem, maar zoals steeds kort van stof. Hij had van bij het begin van het concert de volle tent mee met een sprankelende uitgesponnen "Baby please don't go".

Zijn band wisselde als een volleerd balorkest moeiteloos van jazz over soul naar swing. Klassiekers als "Whenever god shines his light" of "By his grace" passeerden de revue. "Moondance" kreeg een uitgebreide jazzbewerking.

Met een mooi "It's all over now baby blue" bracht Morrison zijn generatiegenoot Bob Dylan in herinnering. Afsluiten deed de groep met een stomend "Gloria".

Klokslag om 22.10u, na precies 1u 40' concerteren, sloten de Van the Man registers, zoals gewoonlijk zonder een écht afscheidswoordje zoals 'Gent I love You'...

Eerder op de avond werd het festival geopend door het sterke Belgische Bony King en de Ginger Baker Jazz Confusion. Baker bakte er echter niet erg veel van. 

Gent Jazz is zaterdag aan zijn laatste festivaldag toe, met onder meer Neneh Cherry en Gregory Porter. Ook al zijn er nog geen bezoekerscijfers bekend, het lijkt opnieuw een succesvolle editie te worden met crooner Tony Bennett en Lady Gaga als opgemerkte gasten tijdens het eerste weekend.  Foto's Jos L. Knaepen en Bruno Bollaert / NNieuws.