U bent hier

Van Oirschot NV investeert €15 miljoen in bouw state-of-the-art distributiecentrum in Herentals

Herentals | Vlaanderen
18.09.2017 - 19.09u
Door: Herman Gezelle

Ventilatie- en verwarmingsgroothandel Van Oirschot N.V. investeert tegen eind 2018 ruim 15 miljoen euro in de bouw van een state-of-the-art distributiecentrum in Zavelheyde Herentals. De uitbreidingsoperatie stemt overeen met quasi een verdubbeling van de opslagcapaciteit.

7 jaar geleden stapte de familiale KMO ook in de wereld van de ventilatie. Vorig jaar werd de distributie van sanitaire producten opgestart. Eens het logistieke apparaat klaar is voor de toekomst, gaat Van Oirschot resoluut voor verdere regionale diversificatie. Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en een verdere ontginning van de Waalse markt staan hoog op het verlanglijstje.

Het logistieke hart van Van Oirschot bevindt zich al te Herentals, met name in de Gareelmakersstraat. Maar het 9.500 m² grote distributiecentrum schurkt er momenteel al tegen zijn maximumcapaciteit aan. In Wommelgem heeft het familiale bedrijf momenteel nog eens een 3.000 m² opslagruimte in uitbating.

De groeiende behoefte aan opslagcapaciteit heeft te maken met zowel de groei van het netwerk als de verbreding van het activiteitenspectrum. Vorig jaar kwamen er vestigingen bij in Wommelgem en Gosselies, die van het gekapseisde Domotherm werden overgenomen.

Die overname voegde ook Quinn-radiatoren aan het aanbod van Van Oirschot toe. Bovendien is de KMO pas sinds een zevental jaar ook actief in de ventilatiewereld. Vorig jaar begaf het bedrijf zich ook voor het eerst op de markt van het sanitair.

"Vandaag de dag verkoopt Van Oirschot alles wat men in een residentiële omgeving nodig heeft op het vlak van centrale verwarming, ventilatie en sanitair," schetst CEO Sven Machielsen.

Het bedrijf heeft vestigingen in Aartselaar, Bilzen, Gosselies, Herentals, Houthalen, Lokeren, Sint-Katelijne-Waver, Wijnegem, Wilsele en Wommelgem. Elk filiaal houdt een 3.000 à 4.000 snel roterende SKU's op voorraad aan. Zowel de filialen als de eindklant (lees: de installatiebedrijven, nvdr.) worden vanuit het centrale distributiemagazijn in Herentals beleverd.

Ventilatie- en verwarmingsgroothandel Van Oirschot verdeelt uitsluitend A-merken. Tot het assortiment horen ondermeer producten van Vaillant, Junkers, ACV, Remeha, Itho Daalderop, Zehnder, Ventilair, Ventiline, Renson, Vasco, ATAG, Radson, Henrad, Quinn, Jaga, Somati, Grundfos, Begetube, Uponor, Viega, Comap en Caleffi.

Toenemend succes e-business

Sinds 2010 baat Van Oirschot een webshop uit. Ook hier is een duidelijk onderscheid merkbaar met de aanpak van de concurrentie die een eerder B2C-gerichte aanpak hanteert. De groothandel wachtte bewust tot 2010 voor de lancering van zijn webshop dat als een volwaardig B2B-platform werd opgezet.

Om de B2B-klant een maximale toegevoegde waarde te bieden werd het artikelbestand verregaand verrijkt zodat bijvoorbeeld ook artikelen kunnen worden opgezocht in functie van hun technische specificaties.

Toen de webshop, die als bestel- en communicatieplatform voor de vakman werd ingericht, een jaar in de lucht was, realiseerde Van Oirschot 17% van zijn omzet online, zonder de minste vorm van marketing-ondersteuning.

Dat cijfer is inmiddels opgelopen tot 25%, een gigantisch percentage, rekening houdend met de Belgische geplogenheden en de sector. Onze gesprekspartners verwachten dat de online bestellingen vrij snel naar 30% van het totale omzetvolume zullen doorstoten.

Inmiddels heeft Van Oirschot ook een IT-platform gecreëerd waarbij de klant ten allen tijde kan nagaan waar zijn bestelling zich op een bepaald ogenblik in het verkoopproces bevindt. (dvo)(pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto