Vanaf 1 mei betalen patiënten meer remgeld voor antibiotica voorgeschreven door hun arts. Met die maatregel wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ervoor zorgen dat artsen minder antibiotica voorschrijven en dat patiënten er minder om vragen. Op 1 april verandert de terugbetalingsregeling voor neussprays en maagzuurremmers.

10 tips om te besparen op uw ziektekosten
Neussprays met corticosteroïden - tot nu toe enkel op voorschrift - zullen vanaf april vrij verkrijgbaar zijn. Bedoeling is dat mensen deze veilige neusspray gebruiken in plaats van de schadelijke vaatvernauwende sprays. Uit een studie blijkt dat de mensen die zo'n spray gebruiken, dat langer dan vijf tot tien dagen doen.

Langdurig gebruik van zo'n vaatvernauwende spray zorgt niet enkel voor overconsumptie, maar leiden vaak ook tot aantasting van het slijmvlies.Voor chronische patiënten met een voorschrift van hun arts blijft er wel nog terugbetaling mogelijk, zij het iets minder. Zij worden ook beschermd door de maximumfactuur.

Voor maagzuurremmers in hoogste of sterkste dosering zullen verpakkingen van 84, 98 of 100 tabletten niet langer terugbetaald worden. Volgens de bijsluiter moet het gebruik van die maagzuurremmers immers beperkt worden tot twee maanden. Grote verpakkingen hebben bijgevolg geen zin. Er zijn wel een aantal uitzonderingen.

Informatiecampagne

Minister De Block, het Riziv en de apothekersverenigingen organiseren een informatiecampagne rond de maatregelen, om artsen, apothekers en patiënten zo goed mogelijk in te lichten. De informatie staat op de website van het Riziv. (belga)