Vanaf 1 september 2020 wordt de snelheid op de Ring rond Brussel verlaagd naar 100 kilometer per uur.

De snelheidsverlaging van 120 naar 100 kilometer per uur komt op alle wegvakken van de Brusselse ring (R0) die in het beheer zijn van het Vlaamse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Waar er op dit moment uit veiligheidsoverwegingen reeds snelheidsbeperkingen van 90 en 70 km/u gelden, blijven deze uiteraard ook in de toekomst behouden.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld), Brussels minister van Mobiliteit Elke Van Den Brandt (Groen) en Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) onthullen samen een van de nieuwe verkeersborden.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: "De snelheidsverlaging van 120 naar 100 km/uur gaat in vanaf 1 september 2020. Momenteel worden de verkeersborden geplaatst door een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Het gaat om 280 borden die de nieuwe snelheidsbeperking zullen aangeven. Een snelheidsverlaging tot 100 km/uur op de Ring rond Brussel (R0) zal een positieve impact hebben op CO2-uitstoot en de lokale luchtkwaliteit.

In December 2019 heeft de Vlaamse regering het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021 – 2030 goedgekeurd, dit plan bestaat uit verschillende maatregelen waaronder deze snelheidsverlaging op de R0."

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt: "Goede samenwerking leidt tot goede resultaten. De snelheidsverlaging verhoogt de verkeersveiligheid, verbetert de luchtkwaliteit, vermindert de geluidsoverlast en verlaagt de CO2 uitstoot. Dit is een belangrijke investering in de leefbaarheid van Brussel, en een mooie stap vooruit voor de Brusselaars."

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle: "Door deze maatregelen versterken we de levenskwaliteit van de Vlamingen en de Brusselaars. Ik ben bijzonder tevreden dat Vlaanderen en Brussel de handen in elkaar slaan om dit snel te realiseren. Niet alleen voor het klimaat maar ook voor minder fijnstof en lawaai en meer veiligheid."

Positieve impact op de luchtkwaliteit

Een snelheidsbeperking van 100km/u op de Brusselse Ring heeft een impact op de luchtkwaliteit. Hiermee zal immers de stikstofuitstoot en de fijnstofuitstoot afnemen. Wat betreft de impact op het klimaat zal de CO2-uitstoot afnemen. Dit terwijl de doorstroming toch op peil gehouden wordt.

Veiligheid primeert

Waar er op dit moment uit veiligheidsoverwegingen reeds snelheidsbeperkingen van 90 en 70 km per uur gelden, blijven deze uiteraard ook in de toekomst behouden:

Het westelijke deel van de ring in Sint-Pieters-Leeuw, Anderlecht en Vorst (in het beheer van Brussel Mobiliteit): blijft 90 km/uur, omwille van de bocht in het tracé.
Het oostelijke deel van de ring in Hoeilaart, Overijse en Tervuren: afwisselend 90 en 70 km/uur, omwille van de versmalling van drie naar twee rijstroken en de Vierarmentunnel en de Leonardtunnel.

Het viaduct van Vilvoorde: 90 km/uur en 70 km/uur voor vrachtverkeer + 3,5 ton, omwille van de in- en uitvoegbewegingen aan de vele op- en afritten en de verbinding met de E19.

De nieuwe snelheidsbeperking van 100 km/uur zal ook gelden voor de parallelwegen van de ring ter hoogte van :  De Woluwelaan (R22) in Zaventem/Diegem (Machelen);  het verkeersknooppunt van de ring en de A12; het verkeersknooppunt van de ring en de E40 in de richting van Gent / Oostende; afrit nr. 13 van de ring in Dilbeek.

Praktisch

Een aannemer zal in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer 280 verkeersborden plaatsen. Deze borden zullen tijdelijk afgedekt worden.

Tijdens de nacht van 31 augustus op 1 september zal de afdekking verwijderd worden, zodat vanaf de ochtendspits van 1 september de snelheidsbeperking overal in voege zal treden.