Om ouders met een (tevergeefse) kinderwens psychosociaal te ondersteunen, opent Kinderwens Vlaanderen tegen 10 mei een "Kinderwenshuis" in elke provincie.

"We hebben ook de start genomen voor een Belgisch zorgnetwerk voor wensouders, omdat we vinden dat het landschap rond kinderwens momenteel zeer versnipperd is", zegt Shanti Van Genechten, oprichter en directeur van Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen.Een kinderwenshuis is een plaats waar wensouders laagdrempelig informatie kunnen krijgen of over hun verlies kunnen praten. "We beschikken in Vlaanderen over een fantastische medisch aanbod, maar we vinden dat er nood is aan een plaats om niet-medisch te reflecteren", zegt directeur Van Genechten, ook rouw- en verliesdeskundige. "We weten dat de helft van de wensouders met een rouwproces kampt, met ons aanbod kunnen we aan preventieve gezondheidswinst doen."

In Diest, de hoofdzetel van Kinderwens Vlaanderen, opende de Vlaamse Welzijnsminister vorige maand het eerste "Kinderwenshuis".

Ondertussen zijn gelijkaardige antennes/inloophuizen in Genk en Zemst actief en de psychosociale ondersteuning zal binnenkort ook aangeboden worden in Gent, Brugge, Herentals en Edegem. De Kinderwenshuizen worden ingebed in de bestaande Huizen van het Kind (Kind&Gezin) en worden bemand door eerstelijnsmedewerkers. Kinderwens Vlaanderen leidde daarvoor het afgelopen jaar vijftig consulenten op en tien vormingsmedewerkers.

De organisatie bracht ook een twintigtal diensten in kaart die rond het thema werken, en wil er als netwerkorganisatie nu mee rond de tafel zitten. Kinderwens Vlaanderen zal binnenkort ook een online platform lanceren via www.kinderwensvlaanderen.be. "Het is belangrijk dat wensouders weten waar ze terechtkunnen, want nu zien ze door de bomen het bos niet meer."

Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen is een praktijkproject van Van Genechtens thesis bij professor Lode Godderis. En er is een persoonlijke drijfveer, benadrukt ze. "Persoonlijk heb ik 34 jaar geleden het leven gekregen van Vlaamse wensouders en ik wil daar iets maatschappelijk voor terug doen", klinkt het. (BELGA)