Wie zijn dak, muren of vloeren isoleert, krijgt vanaf volgend jaar één premie van 6 euro per vierkante meter, in plaats van drie kleinere premies.

Dat staat in het warmteplan van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) dat is goedgekeurd door door de Vlaamse regering.

Wie zijn dak isoleert, krijgt nu vaak drie verschillende premies (netbeheerder, Vlaamse overheid en lokale overheid), met daarbovenop een federale fiscale aftrek van 40 procent. Daardoor kan het in extreme gevallen gebeuren dat mensen voor hun dakisolatie meer opstrijken aan premies dan de werkzaamheden hebben gekost.

Minister Van den Bossche lanceert nu één premie van 6 euro per vierkante meter voor zowel dak-, vloer- als muurisolatie. De premie zal gelden vanaf de eerste vierkante meter, waardoor voortaan ook daken van kleiner dan 40 vierkante meter in aanmerking komen. De premie wordt wel begrensd op 120 vierkante meter.

Daarnaast worden een aantal "overbodige of minder zinvolle premies" afgeschaft. Het gaat volgens Van den Bossche om "luxepremies" zoals die voor domotica of zonnewering. Ook de premie voor condensatieketels verdwijnt, behalve voor de groep beschermde afnemers (mensen die een sociale maximumprijs betalen voor hun energie).


Bron : DeRedactie.be