Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant in de laatste week van augustus herstellingen aan het wegdek van de N152 (Oosterwijkseweg/Olenseweg/Zoerlering) en de N152a tussen Olen en Zoerle-Parwijs (Westerlo).

Vorig jaar in augustus werd het wegdek hier al eens vernieuwd met een nieuwe toplaag met steenslag. Door de slechte weersomstandigheden tijdens de aanleg vertoonde het wegdek echter al snel opnieuw schade.

Bovendien zorgde steenslag voor klachten over geluidsoverlast in de buurt. AWV wil nu een bijkomende laag aanbrengen om voor beide punten een oplossing te bieden. De werken zijn gepland van 22 tot en met 28 augustus. Doorgaand verkeer richting de E313 en Geel wordt tijdens de werken omgeleid.

Nieuwe bovenlaag voor N152/N152a
De asfaltlaag van de gewestweg was verschraald door veroudering. Daarom werd er in augustus vorig jaar voor gekozen om een bestrijking uit te voeren op het wegdek: er werd een bindlaag aangebracht op het bestaande asfalt en vervolgens werd deze ingestrooid met steenslag.

Zo'n bestrijking is een goede oplossing om de levensduur van het wegdek te verlengen en te vermijden dat er in de nabije toekomst ernstige schade ontstaat. Door de hevige regenval kort na het aanbrengen van de hechtingslaag is de bestrijking echter niet overal even goed gelukt. Bovendien waren er klachten over geluidshinder sinds het aanbrengen van het nieuwe wegdek.

Om voor beide punten een oplossing te voorzien zal AWV het volledige wegdek van een nieuwe toplaag (slemlaag) voorzien.

Hinder van 22 tot 28 augustus
De werken starten op maandag 22 augustus en moeten op 28 augustus afgerond zijn. Tijdens de werken geldt een gewijzigde verkeerssituatie op de N152 en N152a.

Doorgaand verkeer in de richting van Herselt kan langs de werf blijven rijden. Het autoverkeer komende uit de richting van Herselt en Westerlo in de richting van de E313 en Geel wordt omgeleid via de N19 naar Geel-West. Het verkeer kan door de werfzone van de Grote Steenweg in Zammel rijden die hiervoor in één richting zal worden opengesteld.

Het kruispunt Geneinde-Ter Voort en de rotonde van Zoerle-Parwijs blijven open. De zijstraten van de Olenseweg blijven, komende uit de richting van Olen, bereikbaar zolang de werfzone niet aan dat kruispunt is. Wie een zijstraat uitrijdt, moet richting Herselt rijden.

Fietsers kunnen tijdens de werken op de N152 steeds passeren en hoeven dus geen omleiding te volgen.

De bushaltes van lijn 305 worden tijdens de werken enkel bediend in de richting van Westerlo. Op de terugweg naar Herentals volgt de buslijn een omweg en worden de haltes op de N152 niet bediend. Voor meer informatie over de busomleidingen kan u de site van De Lijn raadplegen: www.delijn.be.

Planning kan nog wijzigen bij slecht weer
Deze werken zijn sterk afhankelijk van het weer. Bij regen of te hoge vochtigheid kunnen ze niet uitgevoerd worden. Als het weer niet meezit, schuiven de werken opnieuw op naar een later tijdstip. AWV probeert de werken echter zo te plannen dat het risico beperkt wordt, zodat ze gewoon kunnen doorgaan.