Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Vanaf zomer 2026 veilig fietsen naar Vlimmeren'

Dit voorjaar dient de gemeente Lille een aanvraag tot omgevingsvergunning in voor de heraanleg van de Vlimmersebaan. Hiermee geeft de gemeente officieel het startschot voor de aanleg van gescheiden riolering en een veilig fietspad richting Vlimmeren. De plannen werden maandagavond  toegelicht aan de buurtbewoners.

 “Het zogenaamde ‘moordstrookje’ naar Vlimmeren is ons al lang een doorn in het oog" klinkt het bij het schepencollege.  Je voelt je daar als fietser echt niet veilig. We gaan daarom een veilig fietspad aanleggen van het centrum van Wechelderzande tot de grens met Vlimmeren. In het voorste gedeelte van de Vlimmersebaan, waar zone 30 geldt en gemengd verkeer is, komen fietssuggestiestroken.

De overgang tussen de zone 30 en 50 wordt benadrukt met een afremmend verkeersplateau. Voorbij Kerkepad komt er aan beide zijden van de rijbaan een aanliggend verhoogd fietspad van twee meter breed. Buiten de bebouwde kom, voorbij het kruispunt met Sept komt een vrijliggend tweerichtingsfietspad van 3 meter breed aan de westzijde van de rijweg.”

De gemeente wil ook de snelheid terugdringen door enkele aanpassingen te doen aan het wegbeeld.

“De aansluiting van de Vlimmersebaan op de N153 gaan we aanpassen. Het doel is om in de toekomst doorgaand vrachtwagenverkeer te mijden in de dorpskern van Wechelderzande. Met deze maatregel willen het vrachtwagenverkeer alvast rustiger en veiliger laten passeren. De rijbaan wordt ook smaller in het centrum. De weg is nu te breed en nodigt hierdoor uit om snel te rijden. Door het smalle wegprofiel in het centrum moeten er helaas wel keuzes gemaakt worden. Omdat we kiezen voor de veiligheid van onze fietsers moet een groot deel van de parkeerstrook langs de Vlimmersebaan wijken. Met de aanleg van de parkeergaard aan Hof d’Intere en de parking op het kerkplein kiezen we voor duurzame parkeerclusters, zodat er op wandelafstand voldoende parkeerruimte blijft in het centrum.”

Het traject voor het fietspad en de gescheiden riolering loopt van het centrum van Wechelderzande tot de gemeentegrens. We hebben Beerse gevraagd om mee te doen, zodat we het veilig fietspad ineens konden doortrekken tot in Vlimmeren. In Beerse lopen momenteel nog onteigeningen waardoor de procedure daar langer duurt. We starten met de werken in het centrum van Wechelderzande en werken zo naar de gemeentegrens. Met wat geluk kan Beerse de werken verderzetten eens we de grens met Beerse bereiken. Volgens onze huidige planning moet het mogelijk zijn om in 2026 de werken af te ronden.

Doordat de Vlimmersebaan een gemeenteweg is en er geen onteigeningen moeten gebeuren, kan dit project redelijk snel vorderen. We zijn ook bezig met verschillende fietspadendossiers langs de N153 (Herentalsesteenweg, Wechelsebaan, Gebroeders De Winterstraat, Oostmalsebaan ...). Maar omdat dit wegen zijn in beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer en omdat hier mogelijk wel onteigeningen moeten gebeuren, lopen die trajecten veel langzamer. Wij blijven ijveren en druk zetten voor een snelle aanpak.”

De gemeente verwacht dat haar omgevingsvergunning voor de Vlimmersebaan in de zomer van 2024 wordt goedgekeurd. In het najaar van 2024 zal er aannemer aangesteld kunnen worden zodat de werken in het voorjaar van 2025 kunnen starten om te eindigen in de zomer van 2026. In het najaar van 2024 zullen de nutsleidingen al verplaatst worden om de rioleringswerken mogelijk te maken."

Vlimmersebaan, Lille, België

Deel dit artikel