Bij 2 bouwprojecten in Westerlo wordt vandaag een torenkraan geplaatst.   Het gemeentebestuur van Westerlo is sinds augustus gestart met twee grote bouwprojecten : het zwembad waarvan het dossier vorig jaar in een stroomversnelling kwam en dat dit jaar administratief gefinaliseerd werd.  Dan ook de renovatie en nieuwbouw van de kleuter- en lagere-school in Oevel samen met de buitenschoolse kinderopvang die een definitieve stek krijgen, alles samen in de Gemeentestraat.

Toevallig zijn deze bouwprojecten gelijktijdig gestart, nog meer toevallig is dat exact vandaag bij de beide projecten de plaatsing van een hoge torenkraan voorzien is.  

Voor de kinderen van het 4e, 5e en 6e leerjaar zal dit in de Gemeentestraat sowieso een belevenis zijn.   Bij de bouw van het zwembad kan de opbouw van de kraan gevolgd worden door de organisatoren van het sunfield festival dat dit weekend plaatsvindt op de festivalweide naast de werfzone van het zwembad en waar 2.000 bezoekers verwacht worden.Het zwembad tegen de sporthal in Westerlo-centrum.Hoe ziet het nieuwe zwembad eruit?

Het nieuwe zwembad zal samen met sporthal De Beeltjens een functioneel geheel vormen. Sportcomplex De Beeltjens bestaat dan uit:

  • de huidige sporthal
  • een vijfentwintigmeterwedstrijdbad
  • een wildwaterbaan met lagune, whirlpool en een klein instructiebad
  • een peuterbad
  • een ruime inkomhal
  • een cafetaria met groot buitenterras
  • een vergaderlokaal
  • een polyvalente ruimte
  • de burelen van de sportdienst

Met dit zwembadconcept wil de gemeente elke Westelse burger aanspreken. Zowel de wedstrijdzwemmer, de schoolzwemmer als de recreatieve zwemmer kunnen er hun gading vinden. Kortom, de ganse familie is welkom.

  1. Kleuter- en lagereschool + BKO in Oevel

Er is een dringende behoefte om te voorzien in de uitbreiding van gebouwen voor het basisonderwijs in de gemeentelijke lagere school Het Lo te Oevel, deelgemeente Westerlo, dit in het kader van de centralisatie van de kleuterschool, lagere school (onder- en bovenbouw) en buitenschoolse kinderopvang op de bestaande campus in de Gemeentestraat. De kleuterschool en 3 laagste jaren van de lagere school ("onderbouw") zijn op dit ogenblik nog gehuisvest op de campus Loofven. De buitenschoolse kinderopvang is gehuisvest in 'voorlopige' containerunits in de Gemeentestraat.

De bedoeling van deze opdracht is het slopen van de oude vleugel rechts, het renoveren en uitbreiden (met 8 klassen) van de bestaande vleugel links, het bouwen van een nieuwe kleuterschool (met 7 klassen, polyvalente ruimte en binnenspeelstraat), sportzaal (met bijhorende voorzieningen) en buitenschoolse kinderopvang. De eerste uitrusting en de omgevingswerken behoren ook tot deze opdracht.

Het project wordt uitgevoerd in 2 fases, welke aaneensluitend dienen te worden uitgevoerd. Na voltooiing van fase 1 kunnen de klassen v/d 'bovenbouw' (4de / 5de en 6de leerjaar) verhuizen naar de nieuwe vleugel rechts). Na voltooiing van fase 2 zullen de kleuters en klassen v/d 'onderbouw' (1ste / 2de en 3de leerjaar) verhuizen van de campus in Loofven naar de uitgebreide campus in de Gemeentestraat. Tijdens fase 2 zullen de leerlingen van de bovenbouw in hun nieuwe klassen eten vermits tijdelijk geen refter meer beschikbaar is. Directie en secretariaat zullen eveneens tijdelijk 2 klaslokalen in deze nieuwe vleugel in gebruik nemen.

FASE 1: UITBREIDING LAGERE SCHOOL + BKO + SPORTZAAL:  van augustus 2013 tot augustus 2014,  verhuis vòòr 1 september 2014. Bouwfase BKO/Sporthal en 8 klassen.  

FASE 2: RENOVATIE BESTAANDE SCHOOL + NIEUWBOUW KLEUTERSCHOOL van augustus 2014 tot augustus 2015, verhuis vòòr 1 september 2015.

Werken in bestaand schoolgebouw zodat ook de technieken hier onmiddellijk kunnen starten. Dit deel heeft prioriteit op de kleuterschool zodat de techniekers dit kunnen afwerken en aansluitend in de nieuwbouw kunnen werken.

Aansluitend/gelijktijdig nieuwbouw kleuters.

Sloop- en afbraakwerken worden -o.w.v. het veiligheidsaspect- tijdens de zomervakantie gepland. Elke verhuis vindt telkens plaats in de laatste week van augustus.