U bent hier

Vandalen vernielen oeverzwaluwwand langs Albertkanaal in Grobbendonk

Grobbendonk | Kempen regio
14.11.2014 - 10.25u
Door: Herman Gezelle

Leerkrachten en leerlingen van de KOGEKA-school “Peperstraatje” hadden er een half jaar aan gewerkt, maar het heeft niet mogen zijn. Om onbegrijpelijke redenen hebben vandalen de oeverzwaluwmodules van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete met de grond gelijk gemaakt.

De wanden werden geplaatst in de nabijheid van enkele zandbergen langs het Albertkanaal in Grobbendonk. Daar huizen elk jaar honderden koppeltjes oeverzwaluwen, maar door de verdere ontwikkelingen van het industriegebied is de toekomst van deze populatie onzeker.

Het betrokken grondrecyclagebedrijf GRK doet jaarlijks wel inspanningen om de vogeltjes ruimte te geven maar is voorstander van een permanent alternatief.

“We wilden graag experimenteren met een model van oeverzwaluwwand dat uitgebreid getest werd in Groot-Brittannië. Dat het om mobiele wanden ging, was erg interessant. Zo konden ze later ook ingezet worden op andere kritieke locaties in afwachting van een vaste nestwand. Vandalen hebben daar deze week echter anders over beslist,” legt Joris Matthé van het Regionaal Landschap uit.

Er wordt in de nabije toekomst een permanente oplossing aan de overkant van het kanaal aangelegd die de populatie moet opvangen. In tussentijd is het afwachten of de zwaluwen in de omgeving een goed alternatief vinden. 

Foto's Johan Temmerman : iingebruikname oeverzwaluwmodules in april 2014 / archief /NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto