Vanavond en vannacht vindt er een volledige maansverduistering plaats. Vanuit ons land zal het begin niet te zien zijn, de maan zit dan nog achter de horizon, maar van zodra de verduistering volledig is, zullen wij ze wel kunnen zien.

En we kunnen er geruime tijd van genieten, want het gaat om de langste totale verduistering die deze eeuw zal plaatsvinden. De "totaliteit", de periode waarin de maan volledig in de kern- of slagschaduw van de aarde zit, zal 103 minuten duren.

Een maansverduistering doet zich voor als de zon, de aarde en de maan op een lijn staan, met de aarde in het midden, en de maan in de schaduw van de aarde terechtkomt, zodat er geen zonlicht meer rechtstreeks op valt en teruggekaatst wordt.

Deze maansverduistering begint om 19:14 uur, als de maan in de penumbra, de halfschaduw, van de aarde binnenkomt. Voor ons zit de maan op dat ogenblik nog ver achter de horizon, dus dat stuk zullen we missen.

Vanaf 21:27 uur is de maan bij ons zichtbaar en dat is slechts enkele minuten voor de maan volledig in de umbra, de volledige schaduw, de slag- of kernschaduw, is opgenomen. Dat gebeurt om 21:31 uur, terwijl de zon om 21:36 uur ondergaat, en dus zullen we vanaf dan, bij helder weer, een mooi zicht hebben op de volledig verduisterde maan.

De totaliteit, de periode waarin de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde bevindt, duurt bij deze verduistering 103 minuten en 37 seconden, en ze begint dus om 21:31 uur, en eindigt om 23:14 uur. Van dan af zit de maan niet meer volledig in de kernschaduw, enkel nog een gedeelte. Die gedeeltelijke eclips in de kernschaduw eindigt om 00:20 uur, wat wil zeggen dat het laatste stukje van de maan op dat ogenblik uit de kernschaduw komt.

De maan zet dan haar weg nog voort door de bijschaduw aan de andere kant, en aan die gedeeltelijke eclips komt een einde om 1:31 uur. (VRTNWS)