De vastgoedprijzen in de provincie Antwerpen blijven stijgen. Daarmee zet de stijging van vorig jaar zich ook in 2021 verder.

Wie nu droomt van een eigen woning moet voor een huis in Antwerpen 5,7% meer neertellen dan in de eerste helft van vorig jaar. Ook voor een appartement betaal je 4,5% meer.

Stijgende vastgoedprijzen

De Notarisbarometer komt na zes maanden in het nieuwe jaar opnieuw met harde cijfers.

In Antwerpen bedroeg de gemiddelde prijs van een huis in de eerste jaarhelft € 346.484, een stijging van 5,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Daarmee ligt het bedrag meteen ook boven het gemiddelde van € 322.274 voor een huis in Vlaanderen.

Ook het kopen van een eigen appartement in de provincie is duurder geworden. € 241.158 tel je er gemiddeld voor neer. Een stijging van 4,5% ten opzichte van 2020, maar wel onder het gemiddelde van € 259.340 voor heel Vlaanderen.

Hoge vastgoedactiviteit

De stijgende vastgoedprijzen zijn voor het grootste deel te verklaren door de lage rentes op hypothecaire leningen en de hoge activiteit op de vastgoedmarkt. In heel België zijn er een grote hoeveelheid kopers op zoek naar hun eigen huis of appartement.

Alleen al in Antwerpen steeg de vastgoedactiviteit in de eerste helft van 2021 met 33,2% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2020. Wordt het binnenkort onmogelijk om met zoveel concurrentie en de stijgende vastgoedprijzen een eigen woning te kopen?

Hogere eigen inbreng

Een bijkomend probleem zijn de strengere voorwaarden van de Belgische kredietverstrekkers sinds begin 2020.

Bij veel banken kan je geen woonkrediet meer krijgen als je meer dan 90% van de aankoopwaarde moet lenen.

Dat betekent dat je minstens 10% van de prijs zelf moet betalen en daarbovenop ook nog de notariskosten zelf moet financieren. Bekijk hier hoe je voor de notariskosten eventueel een persoonlijke lening kan afsluiten. Wie een eigen huis of appartement wilt kopen, moet dus eerst een degelijk spaarboekje aanleggen.

Meeste besparen op woonkrediet

Als je een woning op het oog hebt, is de aankoopprijs proberen te drukken het eerste wat je kan doen.

Een vastgoedmakelaar kan je als koper helpen om te onderhandelen over de prijs. Immokantoren weten welke prijzen er in de buurt gevraagd worden en kunnen afhankelijk van verschillende factoren ook beter inschatten wat de woning werkelijk waard is.

Het belangrijkste waarop je bij de aankoop van een eigen woning kan sparen is de hypothecaire lening. Elke kredietgever hanteert andere rentevoeten en voorwaarden.

Het is goed mogelijk dat de ene bank je een tarief van 1,20% voorstelt en de andere bank een van 2,55%. Ook de extra producten die je bij hen eventueel moet afsluiten, zoals een zichtrekening of schuldsaldoverzekering, kunnen honderden euro's verschillen per bank.

Alle bijkomende producten zitten vervat in het JKP of Jaarlijks Kostenpercentage. Ook naar dat percentage moet je dus kijken, omdat het nog sterk kan verschillen van de rentevoet die de bank voorstelt.

Om te besparen op je woonkrediet is het dus belangrijk om zoveel mogelijk kredietgevers te vergelijken.

Je kan voorstellen bij verschillende banken opvragen, maar ook online bestaan er vergelijkingssites die aantonen hoe sterk de renteverschillen en voorwaarden van elke bank zijn.

Je kan er ook zien bij welke bank je hoogstwaarschijnlijk de goedkoopste woonlening kan krijgen. Vergelijken kan je al snel enkele duizenden euro's in je afbetaling sparen, en dus ook bij de aankoop van je eigen woning.  Foto rr/T.