Na de winst tegen Mendo vorige speeldag kreeg VC Heist Delhaize Herenthout deze week een tegenstander van ander kaliber voor de kiezen. Het ontving in eigen huis Wevoc Wellen, de onbetwiste koploper in de reeks, welke nog geen enkele verliespartij noteerde in de heenronde.

Wellen was afgezakt met de intentie om de ambitie voor de titel kracht bij te zetten, waar VCHH er van uitging dat zij tegen deze tegenstander niets te verliezen hadden.

De talrijk opgekomen supporters in een sfeervol Kapelleke zagen alvast dat Herenthout gelijke tred kon houden met de koploper tot 10 – 10, en zelfs een lichte voorsprong kon nemen tot 14 – 11 waarbij Wellen een time-out nam.

VCHH kon niet voorkomen dat Wellen flink uithaalde door het midden en met 16 – 16 de bordjes in evenwicht bracht. Door een serie goede opslagen van de thuisploeg en een mooie dropbal van setter Shani Heylen wist Heist Delhaize Herenthout met 20 – 16 weerom de leiding te nemen.

Met 23 – 18 werd de kloof nog groter en een ace van Lina Vrijsen kwam VCHH op setpunt en werd de set aansluitend gewonnen met 25 – 19, waardoor de Herenthoutse dames de tegenstanders koud pakten.

VC Heist Delhaize Herenthout, dat zijn risicovol spel in de eerste set beloond zag, kreeg in de aanvang van de tweede set het deksel vol op de neus met een duidelijke 0 – 5. Onder impuls van een goed ingekomen Sofie Peeters werd de kloof verminderd tot 5 – 7, maar Wellen stelde weerom orde op zaken met 5 – 10.

Eigen aanvallende fouten werden door VCHH cash betaald, waardoor Wellen gestaag uitliep tot 8 – 16. Kapitein Hanne Danis, in goede doen, trachtte het zinkende schip weer vlot te krijgen, maar met 13 – 22 was de opgelopen averij quasi onherstelbaar.

Niettegenstaande slaagde de thuisploeg er nog in om terug te komen tot 18 – 25, maar de winst van de set was duidelijk voor de bezoeksters uit Limburg.

Ondanks het setverlies met klare cijfers, was VCHH vastbesloten om zijn vel duur te verkopen en nam het voortouw in set 3 met 4 – 2 en verdubbelde dit tot 8 – 4.

Wevoc, op achtervolgen aangewezen, liet zien dat zij terecht titelambities koesteren, en baande zich een weg terug tot 10 – 9 maar VCHH haalde direct snoeihard uit en nam terug afstand tot 12 – 9. De Limburgse dames hadden het moeilijk tegen een stug verdedigend Herenthout dat zijn grinta toonde en het spelpeil opnieuw opdreef met 17 – 12 tot gevolg.

Wellen op zijn beurt klauwde terug tot op één punt bij 19 – 18 maar verslikte zich aansluitend in de volgende punten die naar de thuisploeg gingen waardoor deze met 22 – 18 een flinke bonus konden vergaren, gedragen door een enthousiaste supportersschare.

Zware opslagdruk van opnieuw Sofie Peeters bracht de afweer van Wevoc aan het wankelen, en zij serveerde koeltjes uit met 25 – 18 waardoor VCHH zich al verzekerde van een onverhoopt punt tegen de leidersploeg en stilaan begon uit te kijken naar een stuntzege.

Beide teams acteerden op een hoog niveau en het was de thuisploeg die de eerste barsten vertoonde waardoor Wellen met 3 – 6 op voorsprong kwam. De herwonnen opslagdruk van Herenthout rendeerde en bracht het team met 8 – 8 terug langszij.

Wellen, vechtend voor elk punt, drukte VCHH echter terug achteruit met 9 – 12 en kon deze kloof behouden tot 14 – 17, maar kon niet voorkomen dat een moedig Heist Delhaize Herenthout bij 21 – 21 opnieuw gelijkstelde.

Uiteindelijk waren het de details die beslisten over winst en verlies van deze set, waarin Wevoc met 21 – 25 aan het langste eind trok en een tie-break het uiteindelijke verdict moest vellen.

Hierin trok Wellen direct van leer met 0 – 3 waarna VCHH nog meer in de verdrukking kwam met 1 – 5, wat trainer Staf Torfs zijn laatste time-out deed opsouperen. Maar bij het wisselen van kant stond Wellen nog altijd op kop met 4 – 8.

In money-time kreeg de thuisploeg een dip en stonden de dames met 6 – 11 met de rug tegen de spreekwoordelijke muur. Nog even flakkerde de hoop op bij de terugkeer tot 9 – 12, maar het was uiteindelijk een sterker Wellen dat met 13 – 15 het laken naar zich toe trok.

De bezoeksters werden alzo de winnaars van dit galaspel met 2 – 3 in sets, maar in het thuiskamp kon men tevreden terugblikken op de geleverde prestatie. Beide teams hielden met 102 – 102 elkaar precies in evenwicht, wat de geleverde inspanningen van VCHH in de verf zette. Het kostte de fiere leider bloed, zweet en tranen om de wedstrijd over de meet te trekken.

Trainer Staf Torfs vatte na de match gevat samen: 'tevreden met het meer dan verdiende punt, maar teleurgesteld met de 2 verloren punten'.

Doordat Wellen in de heenronde dus nog zonder nederlaag bleef en directe achtervolger Alken in het zand beet bij Geel, doen zij een goede zaak en verstevigen zij de koppositie. VC Heist Delhaize Herenthout, dat kon terugblikken op een geslaagde eerste seizoenshelft, bevestigde zijn status als meer dan gedegen middenmoter die het de kopploegen meer dan lastig kan maken en kampeert op een meer dan degelijke zesde plaats.

Van vandaag kan er gezegd worden dat VCHH receptioneel een van zijn betere wedstrijden afleverde, waardoor de aanval ook uit een beter vaatje kon tappen. De opslagdruk werd ook opgeschroefd en is ook meer en meer een factor die men moet mee in rekening brengen. Dit Herenthout toont zich meer en meer een homogeen team zonder echte uitschieters, maar evenmin zonder echte zwakke punten. De teamgeest drijft deze dames vooruit.

Halverwege de competitie tekent zich de duidelijke tendens af waarbij de top 5 afstand neemt van de ruime middenmoot die bestaat uit 6 teams, met VCHH in het midden kamperend tussen deze beide groepen. Het nog steeds puntenloze Hasselt lijkt dit jaar het kind van de rekening te worden.

De kampioenenploeg van 2e div A van vorig jaar, VHL, bengelt ook onderaan en ziet zijn start gemist, terwijl de notering van Topsportschool op de voorlaatste plaats ook weinig positief blijkt te zijn.