Na de wedstrijden tegen de zwakkere broertjes Sparvoc en Kivola kreeg VCHH nu met Arvoc Arendonk een echte waardebarometer voorgeschoteld in een onvervalst top-5 duel.

Beide teams kampeerden met 28 punten in de subtop van de reeks, voorafgegaan door Bepavoc en Lizzards Lubbeek die beiden 29 telden en de leider VHL met 35 punten.

VCHH startte met dezelfde basis als vorige week in Riemst en nam geen klassieke dramatische start maar greep een receptioneel zwak Arvoc direct bij de keel met 3-7. Gaandeweg echter dichtte Arvoc de kloof zodat bij de eerste onderbreking de voorsprong slonk tot 7-8.

Arvoc bleef in receptie in gebreke en keek op korte tijd met de 9-16 score al tegen een 7 puntenkloof aan. Deze kloof bracht de bezoeksters meer uit de wijs dan de gastdames, want deze stelden gelijk bij 17-17 en 20-20.

Staf Torfs maande zijn team aan tot kalmte, en met succes want 2 goede aanvallen van kapitein Hanne Danis, die deze functie van Evelien Van Gestel overneemt wegens een sabbatperiode, bezorgden de set aan VCHH met 23-25.

De tweede set herviel VCHH echter in de oude zonde en prijkte er een 8-4 achterstand op het scorebord bij de eerste break. De spelontwikkeling noopte de bezoeksters tot het nemen van een time-out bij 12-5 om de rust terug in het team te brengen, maar deze opzet lukte maar deels.

Een 16-10 ruststand, gevolgd door enkele discutabele beslissingen langs weerszijden van de spelleider, deden niets af aan het feit dat VCHH te laat reageerde en deze set met 25-20 naar Arvoc zag gaan.

Het derde bedrijf werd aan beide zijden met de nodige zenuwachtigheid aangevangen, maar het was Herenthout dat de zenuwen het best in bedwang kon houden en met 6-8 en later met 10-16 stevig doorging.

Weerom Hanne Danis vond met de service de weak spot in de thuisdefensie bracht VCHH 11-22 voor. Perfect blokwerk met Hannah Luyten en Sofie Peeters van de onder stoom gekomen Herenthoutse dames neutraliseerden de Arendonkse aanvallen en bezegelden het lot van Arvoc met 13-25.

Arvoc toonde echter dat het niet aangeslagen was en ging op zoek naar broodnodige punten en nam het voortouw tot 8-4. Hierna herstelde Heist-Herenthout het evenwicht en startte de remonte tot 11-11 gelijkstand en evenwichtig resulteerde in de 16-16.

VCHH krikte het spel nogmaals op, en een snoeiharde aanval van middenspeelster Lina Vrijsen bezorgde het bezoekende kamp een eerste matchpunt op dat direct benut werd. 21-25 en einde verhaal voor Arendonk dat de dames uit Herenthout de drie punten na de 1-3 overwinning mee huiswaarts zag nemen.

Assistent-coach Robin De Bondt, tevens ook een van de drijvende krachten achter VCHH, toonde zich alvast opgelucht met de recente 9 op 9 die de dames behaalden, en vooral over het behaalde spelpeil en de mentale weerbaarheid die de speelsters toonden en wees er op dat dit nog maar de tweede thuisnederlaag is van Arvoc, wat de prestatie nog wat meer glans gaf.

Alvast een geslaagde warm-up voor VC Heist Delhaize Herenthout, dat op zaterdag 10 maart in sporthal 't Kapelleke tegen de dichtste achtervolger, promovendus Bepavoc, in de ogen kijkt.

Door een onverwachte nederlaag van leider VHL bij de voorlaatste in de stand, Kivola, is er terug meer spanning in de reeks gekomen doordat VCHH en Lizzards mogelijk de kloof verder kunnen verkleinen.

De brede subtop, bestaande uit 5 ploegen, kampeert onderling momenteel op 3 punten van elkaar terwijl onderaan Riemst door de overwinning tegen de leider uit de gevarenzone wegsluipt, maar Sparvok en vooral Jaraco As in vieze papieren zitten. Nog spannende weken in het verschiet...