Voetbal kan een feest zijn. Dat werd zondag op VC Herentals-Beerschot nog eens bewezen. Een uitzonderlijk zachte novemberdag, 2.450 fans, leuke sfeer, perfecte organisatie… het was er allemaal. De Herentals-supporters keken wel even sip na de 0-7-pandoering maar de kassier lachte in zijn vuistje. 250 eters in het restaurant, 15 afgetapte vaten aan het kraampje achter de bezoekende spionkop, een lekker volle kantine: financieel was het een topper.

De ontspannen sfeer bleek ook ideaal om de Beerschot-fans wat beter te leren kennen. “Geen gewone mannen”, verzekerde tapster Heidi, die de fanatieke aanhang achter het doel bediende. “Maar als je gepast reageert op hun opmerkingen, valt het goed mee.”

De hondstrouwe paars-witte aanhang bestaat trouwens niet alleen uit rasechte Antwerpenaars en zware jongens van het Kiel. Ook heel wat Kempenaars maken deel uit van het bonte gezelschap.

Onder meer een bekende Westelse gemeente-medewerker is al van in de jaren ’70 een hevige fan en verliest zijn Kempense bedaardheid op de echte supporterstribune van ‘Den Beirschot’. We maakten ook kennis met enkele ‘ratten’ uit Zoerle-Parwijs. Eén ervan week uit naar Haspengouw maar bolt nog elke week naar het Kiel of het veld van de tegenstander.

En een leerkracht  uit Noorderwijk danste tot in de late uurtjes uitbundig met zijn dertig jaar oude paars-witte sjaal, die uit heilig principe niet in de was gaat. Het is wat voetbal zo charmant maakt!  

Van the Man / NNieuws.