VC Herentals heeft met 0-1 gewonnen op Rapid Leest en is meteen de eerste periodekampioen in 1e proviciale. In de eerste periode verloor VC Herentals enkel zijn thuiswedstrijd tegen GR Katelijne. De winst thuis tegen Lille blijkt nu enorm belangrijk.

Al na 7' scoorde de onvermijdelijke Davy Voorspoels de 0-1 voor VC Herentals. De roodwitten van Michel Cristiaensen hielden daarna gemakkelijk stand. Feestje in de bus en daarna in het centrum van Herentals.

Volgende zondag om 14.30u speelt VC Herentals thuis tegen het 3e geklasseerde Ternesse A.   Foto : feestend VC-team in kleedkamers Rapid Leest.

Jan Deckers pr VC-Herentals :

'Als VC Herentals niet verloor, moest er niet meer gerekend worden over doelpuntensaldi tegenover Lille. De roodwitten pakten de eerste periodetitel op basis van een zeer sterke eerste helft. En of er achteraf gefeest werd.

Een heerlijk najaarszonnetje, een schitterende grasmat en veel meegereisde Herentalssupporters, allemaal ingrediënten om er een feestelijke wedstrijd van te maken. Dat vonden ook de discipelen van Michel Cristiaensen want ze gingen, meteen na het eerste fluitsignaal, zonder stress, er vol tegenaan.

Meteen storen en hoog druk zetten. De bezoekers drongen meteen hun wil op en legden de éne na de andere sprankelende combinatie op de mat. Leest wist niet goed wat er hen allemaal overkwam en moest het spel ondergaan. In de eerste minuut reeds was er een voorzet van Biernaux die ei zo na in eigen doel gewerkt werd.

Maar even later was het dan toch zover. Een voorzet van Krajisnic werd door, wie anders dan Davy Voorspoels naast Van Halle binnengekopt. Enkele minuten daarna kwam Leest een eerste keer in de buurt van Vervoort, maar een scherpe voorzet ging voorlangs.

Na een kwartier staken de bezoekers nog een tandje bij om de voorsprong uit te bouwen. Na alweer een combinatie uit het boekje besloot Biernaux in de handen van Van Halle. In de daaropvolgende fase, op hoekschop, gaan de Herentalse torens de hoogte in, Verdonck kopt nipt naast. Nog enkele tellen later staat De Swert aan het kanon, Van Halle pakt. In de 24e minuut moet de Leestse portier zich weer onderscheiden. We zijn al in de 25e minuut wanneer de thuisploeg nog eens in de buurt van Vervoort geraakt. Simon raapt de poging simpel op.

Aan de overzijde gaat Voorspoels zijn tweede scoren maar met een supersave redt Van Halle de meubelen voor zijn ploeg. VC bleef vrank en vrij voetballen. Rond het half uur kan Voorspoels Krajisnic net niet voor doel afzonderen. In de 35e minuut kan El Harchi uithalen maar zijn schot gaat over en naast.

De rest van de eerste helft speelde zich af voor Van Halle, met schoten van Convalle en Krajisnic, maar zonder resultaat. Dat Herentals maar met 1 doelpunt voor, de rust inging mocht een klein mirakel heten. Ook doelman Van Halle had daar zeker een groot aandeel in. Roodwit speelde één van zijn beste, zoniet zijn beste helft van het seizoen.

Tijdens de rust herschikte trainer Rohart de Rapid-pionnen want Leest kwam snediger uit de kleedkamers, met meteen een schot van Hegelmeers, ooit nog in loondienst Achter de Kazerne. Een schot van El Harchi, een behendige voetballer die na de herneming (te) veel ruimte kreeg, kende al evenmin succes.

In de 56e minuut ging Bouwmeester uit de draaiing scoren, maar Vervoort verhinderde de gelijkmaker. Even later claimde de thuisploeg een strafschop, maar zowel de scheids als de grensrechter zag de bal tegen de borst en niet tegen de arm van Biernaux gaan.

Na een kwartier herstelde VC het evenwicht zonder evenwel gevaarlijk te zijn. In de 71e minuut, na slecht uitverdedigen stond Ambo plots alleen tegenover Vervoort, duwde de bal naast de Herentalse goalie richting doel, maar Bellens stond goed geplaatst op de lijn en voorkwam de gelijkmaker. Leest probeerde nog wel , maar de vermoeiheid begon te spelen.

Enkele schoten misten precisie. Het gaf de bezoekers de gelegenheid om te counteren en de klus af te maken. 5 minuten voor affluiten zetten de roodwitten nog eens een mooie aanval op: voorzet Bosmans op het hoofd van Voorspoels, Van Halle op het verkeerde been, maar de bal ging naast de paal buiten. Leest zette in die eindfase alles op alles.

Maar de Herentalse defensie heeft ondertussen een stevige reputatie opgebouwd. Leest kon voor het eerst in 10 wedstrijden niet scoren. In de slotfase waren het Taels en Bosmans die net de kers niet op de taart kregen. Maar dat kon de feestvreugde na het eindsignaal niet meer deren.

Gelukkig had coach Cristiaensen de wijze raad van collega Roger Dierckx in dank aanvaard.

Dat dit VC Herentals goed kan voetballen stond al langer buiten kijf, maar dat de jongens ook kunnen feesten dat hebben ze laat tot in Herenthout geweten. VC Herentals heeft zijn beoogde resultaat na 10 wedstrijden beet en kan de rest, en da's nog 20 wedstrijden, in een "alles mag, niets moet"- sfeer afwerken.

Eén ding is zeker: VC Herentals doet op het einde van het seizoen mee voor promotie naar de derde amateurklasse.

Dinsdag 1 november om 14.30u moeten de feestvarkentjes alweer aan de bak in en tegen 3e provincialer St. Dimpna. Bij winst wacht op 26 maart 2017, in de volgende ronde, een thuisconfrontatie tegen... Lille.'