Er stond voor VC Herentals niets meer op het spel, voor de bezoekers des te meer.  KVK Wellen moest winnen om kampioen te kunnen spelen, én co-leider Heur-Tongeren mocht niet winnen tegen Bilzen-Waltwilder.

Rood-wit kwam stevig uit de startblokken en wilde zich niet zomaar naar de slachtbank laten leiden. Maar VC was in de 19e minuut al op achtervolgen gezet.  Marchandise krulde knap een vrijschop voorbij doelman Vervoort, 0-1 (19').  Je zag echter weinig verschil aan werkkracht : beide teams gaven geen duimbreed prijs.  Na de koffie bleef rood-wit aandringen, maar zonder resultaat.

Voor de 200 meegereisde en kleurrijk uitgedoste Wellen-supporters braken spannende minuten aan.  Heur-Tongeren stond bij de rust 1-2 achter, maar de stand sloeg over in het voordeel van de co-leiders.  Nagelbijten voor Wellen.  Uiteindelijk won Wellen wel op VC (0-1), maar de champagne mocht nog niet ontkurkt worden.  Heur-Tongeren werd kampioen in 3e Amateur B door meer gewonnen wedstrijden.

In de eindfase werd Davy Voorspoels nog binnen de 16 neergetrokken, maar de ref had er geen oren naar.  Je zag de hele match weinig verschil tussen de co-leider en rood-wit.

'Naar 1e provinciale, maar geen nood, ploeg terug opbouwen voor nationaal voetbal'

VC Herentals speelt volgende seizoen in 1e provinciale.  'We willen uiteraard opnieuw naar nationaal voetbal, maar eerst gaan we een jaartje aftasten en extra talent aantrekken,' zegt VC-voorzitter Tony De Busser. 'We onderhandelen met 3 aanwinsten, maar de handtekening moet nog gezet worden. Zeven tot acht basisspelers verlengden, ondanks de degradatie, hun contract. Dat zegt genoeg.

Afgelopen seizoen was het telkens 'nét niet', maar het eindklassement liegt niet. Vandaag zijn we voor de 12e keer met het kleinste verschil verloren.  Dat zegt wel iets.

Ik dank het hele team, de trainer en de technische staf, de supporters en onze talrijke toffe medewerkers voor en achter de schermen.'

Afgevaardigde en bestuurslid Leo Aerts (75) werd na affluiten nog in de bloemen gezet voor 18 jaar onverdroten inzet voor de club.  Enkele heerlijke flessen wijn waren z'n deel.  Leo blijft wel terreinverzorger, dus een belangrijke medewerker achter de VC-schermen.

VC kan niet in schoonheid eindigen maar maakt het co-leider knap moeilijk.

'Het lot van roodwit was vorige week al bezegeld maar VC wou er toch nog eens voor gaan tegen Wellen, dat bij winst nog een kans maakte om de titel binnen te halen,' zegt Jan Deckers, pr VC.  'VC speelde het sportief, verloor weer met het kleinste verschil, maar Wellen werd doorverwezen naar de eindronde.

Veel Limburgers in Herentals, want bij winst, en puntenverlies van Heur, was Wellen kampioen. In andere omstandigheden zouden we van een eindejaarsmatch gesproken hebben maar nu kreeg de wedstrijd toch een extra dimensie mee. Het eerste kwartier zagen we vooral aan beide zijden veel inzet, maar geen kansen.

Op het kwartier kregen de bezoekers een vrije trap, net buiten het strafschopgebied. Marchandise schilderde de bal buiten het bereik van Vervoort en Wellen had zijn voorsprong beet.

Het werd nu een zenuwslag want om de haverklap kwamen er berichten binnen vanuit Tongeren. Heur Tongeren zou 1-2 achterstaan. Halfweg de eerste helft stonden plots 4 Herentalsenaren tegen 3 bezoekers, maar er werd met de geboden kans niet goed omgesprongen en weg was de kans. VC probeerde het met veel hoge ballen voor doel, maar die konden doelman Rausin niet verontrusten. Grote kansen zagen we niet meer in de eerste helft.

Voorspoels opende de debatten in de tweede helft: zijn kopbal landde in de handen van Rausin. VC ging nu toch nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, kreeg een reeks hoekschoppen, maar werd daar niet voor beloond.

Op één van die hoekschoppen werd Vandebroek tegen de grond gewerkt, maar buiten het gezichtsveld van de ref. Rond het uur ging Bruyninckx aan de haal. Zijn schot ging net over. Het bericht kwam binnen dat er weer gescoord was in Heur. Het gaf de bezoekers op het terrein vleugels.

Bieniek zette 2 thuisspelers in de wind maar besloot over. Even later vloog een schot met een vreemde curve nipt naast maar Vervoort leek gerust in de zaak. 20 minuten voor het einde leek de wedstrijd gespeeld: Bieniek liep weer voorbij alles en iedereen, legde de bal tot bij een medespeler, die voor een leeg doel nog over trapte.

VC bracht nog wat extra jonge aanvallers in maar ook zij konden het tij niet meer keren. Het was stil na het laatste fluitsignaal, want de ware score in Tongeren was 4-2. Heur kampioen, Wellen naar de eindronde, maar de overwinning hadden ze niet cadeau gekregen.

VC kan nu gaan rusten en zich gaan opmaken om, in 1e provinciale, terug een rol van betekenis te gaan spelen. Wij willen via deze weg iedereen een welverdiende vakantie toewensen. Tot in september,' besluit Jan Deckers.