Vrijdagvoormiddag werd op de zetel van de voetbalbond de promotiefilm van 'Een voetbalclub met een hart' voorgesteld. De spelers en bestuur van VC Herentals ontpopten zich in aanwezigheid van de nationale voetbaltop toch heuse acteurs.


Rode Kruis-Vlaanderen sluit een samenwerkingsakkoord met de Koninklijke Belgische Voetbalbond om nieuwe donoren aan te trekken. De voetbalbond zal iedere ploeg, van de Rode Duivels over clubs in de Pro League tot alle andere voetbalploegen aanmoedigen ‘Voetbalclub met een Hart’ te worden. Voetballers, scheidsrechters, trainers, coaches en supporters, kortom iedereen die bij het voetbalgebeuren betrokken is, wordt aangespoord om bloeddonor te worden.

Voetbal zit stevig verankerd in de Belgische samenleving. De Rode Duivels zijn razend populair, de clubs in de Pro League trekken bij iedere wedstrijd duizenden supporters en er is geen gemeente of stad die geen ploeg heeft waarbij iedere inwoner zich betrokken voelt. Via de samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond hoopt Rode Kruis-Vlaanderen al de mensen die van dichtbij of van ver bij het voetbalgebeuren betrokken zijn te bereiken en op te roepen bloed te geven.

De Voetbalbond zal de voetbalclubs aansporen bloeddonor te worden en hun aanhang te mobiliseren. Tegelijk zullen de lokale afdelingen van Rode Kruis-Vlaanderen de voetbalploegen in hun gemeente motiveren. Voetbalclubs waarvan spelers, trainers, … zelf het goede voorbeeld geven door bloeddonor te worden en die hun supporters oproepen om ook bloed te geven worden een ‘Voetbalclub met een hart’.

Het is noodzakelijk altijd voldoende bloed in voorraad te hebben. De cijfers spreken voor zich: 70% van de bevolking heeft ooit bloed nodig, slechts 3% geeft bloed. Dat percentage moet omhoog en daarbij kan de KBVB zeker helpen.

De samenwerking met de Belgische Voetbalbond situeert zich op drie niveau’s:

Rode Duivels
Er is de samenwerking met de KBVB rond de nationale ploeg. De Rode Duivels worden de eerste ‘Voetbalclub met een Hart’. Ze hebben een voorbeeldfunctie en ze kunnen rekenen op een grote schare trouwe supporters. De Rode Duivels hebben meegewerkt aan een fotoshoot rond het reuzengrote hart van ‘bloedgevendoetleven’ en dat communicatie

materiaal zal door de KBVB gebruikt worden in de campagne om nieuwe bloeddonoren te werven.

Eerste klasse
Op nationaal niveau is er de samenwerking met de Pro League. De eerste klasse telt 16 clubs en ook zij hebben een pak supporters die naar de wedstrijden komen kijken en hun club op de voet volgen. Ook via deze eerste klasse kan Rode Kruis-Vlaanderen heel wat mensen oproepen om bloeddonor te worden.

Er is al een langdurige samenwerking met Club Brugge. Peter Gheysen, Community Coördinator Club Brugge: “Een voetbalclub heeft de kracht om heel wat mensen te mobiliseren. Zo hebben op 2 jaar tijd zich al meer dan 1.500 Clubsupporters geregistreerd als bloeddonor. Als voetbalclub krijgen we heel veel van onze supporters. Met deze actie kunnen we iets terugdoen naar de gemeenschap.”

Eerder dit jaar werd een eerste stap gezet in een samenwerking met KRC Genk en ook Oud Heverlee Leuven wil een samenwerking verder uitbouwen.

Lokaal
Op lokaal niveau zal er worden samengewerkt met alle andere voetbalclubs, van de clubs op nationaal niveau tot de ploegen in de lokale reeksen. Net zoals zowat iedere stad of gemeente een lokale afdeling van het Rode Kruis heeft, heeft elke stad of gemeente zijn eigen voetbalploeg met een resem supporters. De samenwerking tussen al deze ploegen, hun supporters en de lokale afdelingen van Rode Kruis-Vlaanderen ligt voor de hand. Iedere voetbalploeg in Vlaanderen kan ‘Voetbalclub met een Hart’ worden.

VC Herentals is al vol enthousiasme in het project gestapt. Rode Kruis-Vlaanderen heeft een promotiefilmpje gemaakt van VC Herentals en de lokale afdeling van het Rode Kruis in Herentals. Ambassadeurs van de KBVB zullen dit filmpje uitsturen naar alle voetbalcubs in de hoop dat zij even enthousiast worden als VC Herentals. Rode Kruis–Vlaanderen stelt dit filmpje ook ter beschikking aan al haar Rode Kruis afdelingen om de samenwerking lokaal verder te stimuleren. http://youtu.be/xH0y8sDbL_k

Voetbalbond
De Belgische Voetbalbond verheugt zich in de samenwerking met Rode Kruis-Vlaanderen.

François De Keersmaecker: “Ik ben erg verheugd over de nieuwe samenwerking met het Rode Kruis-Vlaanderen. Ik beschouw het als voorzitter van de grootste sportfederatie van het land niet alleen als een hele eer maar gewoon ook als onze plicht om deze actie ten volle te ondersteunen. Het is dan ook niet alleen mijn hoop maar mijn stelligste overtuiging dat al onze clubs dit initiatief zeer ter harte zullen nemen.”

Steven Martens: “Elke week komen tienduizenden sporters in actie , of het nu voetballers, wielrenners of andere atleten zijn. Ongevallen, soms ernstige, zijn hierbij nooit uit te sluiten. Daarnaast denken wij als KBVB ook verder dan de sport. Ook voor de tientallen verkeerslachtoffers die er dagelijks in ons land vallen, is vers bloed vaak levensnoodzakelijk. Daarom ben ik bijzonder trots dat het Rode Kruis en de KBVB een nieuw partnership aangaan.”