VC Herentals won nipt bij rode lantaarn Sterrebeek met 1-2.  Bij de rust was het nog 1-0.  Voor rood-wit een belangrijke 3-punter.

'We zijn erg sterk begonnen met een pak kansen, het had gerust 0-3 kunnen zijn bij de rust,' zegt Jan Deckers pr-VC Herentals. 'In de 25' mag de thuisploeg een terechte penalty trappen, 0-1. Net voor de rust krijgt Benlouafi donker-rood wegens natrappen (40'). Sterrebeek moest met 10 verder. Ruststand 1-0.

Het was wachten tot de 76' toen Van Schoonhoven na een paniekerige fase van de thuisploeg kon binnenkoppen, 1-1.  Rood-wit zette nu alles op alles om toch nog de 3 punten uit de brand te slepen.

In de eindfase kregen de Kempenaren waar voor hun inzet. Bruyninckx bediende Convalle die van net buiten de box binnenknalde, 1-2 (85'). Het feestje van de Lavrijsen-boys kon beginnen.'

'Ik ben heel fier op onze jongens'

'Ik ben heel fier op onze jongens', lacht VC-coach Jef Dufraing vanuit de spelersbus. 'Ze hebben alles gegeven met volledige inzet. Ik zag een beter spelbeeld samen met het heroptreden van Spiessens, meteen aan de aftrap. Kevin is een prima leider.

Na onze 1-2 bleef het nog 7  minuten spannend, maar Sterrebeek was uitgespeeld.  Deze 3 punten zetten ons in de goede richting van het behoud.  Nu nog bevestigen volgend weekend thuis tegen Kampenhout. Dat team heeft net één punt meer dan rood-wit. Toch weer een 6-punten-match.'

Daar is Kevin weer

Jan Deckers, pr VC Herentals : 'Daar is Kevin weer.
Na de blamage thuis tegen Woluwe-Zaventem had VC Herentals iets recht te zetten. Kevin Spiessens stond, na een inactiviteit van bijna 6 maanden, aan de aftrap. Convalle kwam terug uit schorsing. VC was dus au-grand-complet en had geen excuses om Sterrebeek niet van antwoord te dienen.

De thuispoeg van zijn kant kon zich bij winst naast VC hijsen. De wedstrijd draaide in het voordeel van roodwit, maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost.

Traditiegetrouw is maart de maand waarin de meeste competities en bijhorende rangschikkingen in een definitieve plooi worden gelegd. Wou Herentals in die maand nog een rol van betekenis spelen, dan konden er best punten meegebracht worden uit het oosten van Brussel.

De roodwitten hadden de boodschap begrepen want in het openingskwartier regende het doelkansen voor de bezoekers. Na 5 minuten vond Bruyninckx, na een mooie VC aanval, doelman Vandervorst op zijn weg.

Even later probeerde Van Schoonhoven het met een verre lob maar de bal verdween een halve meter boven de Sterrebeekse kooi. De Swert testte dan de thuisdoelman maar ook zonder succes en een schot van de vrijgespeelde Van Ottele ging hoog over. Nog altijd binnen het eerste kwartier mocht Van Schoonhoven alleen op doel af gaan, maar ook nu redde Vandervorst de meubelen. Na dat openingskwartier, dat volledig voor de bezoekers was, herstelde Sterrebeek het evenwicht.

'Overvliegende Boeiing in vizier'

Eerst was er niemand gevolgd op een verraderlijke voorzet. Wat later schoot Vergauwen voorlangs. Maar ook VC geraakte nog aan kansen. De Swert kreeg een schot niet gekadreerd, Van Schoonhoven viseerde even later een overvliegende Boeiing.

Maar ook Vervoort moest, met een knappe save, zijn ploeg behoeden voor een achterstand. 5 minuten voor de pauze trapte Beniouafi Convalle tegen de grond en kreeg rood. VC maakte de bal nu ongrijpbaar voor Sterrebeek en ging drukken. Maar in de 45e minuut ging de snelle De Pauw aan de haal en werd in het strafschopgebied tegen de grond gewerkt. Penalty. Zivkovic gaf Vervoort geen kans. 1-0

Herentals moest in de tweede helft volop aan de bak. Sterrebeek liet de bal aan de bezoekers en counterde waar mogelijk. Roodwit wou wel maar beet de tanden stuk op de blauwe verdediging.

Op zo'n tegenaanval moest Vervoort zijn ploeg behoeden voor de dubbele achterstand. Een kwartier voor tijd kreeg Bruyninckx de bal op links, ontdeed zich handig van zijn tegenstrever en vond Van Schoonhoven aan de tweede paal. Jeroen kopte zijn eerste voor VC tegen de netten. 1-1

Even later verdubbelde hij bijna zijn doelpuntenaantal maar zijn schot ging nipt voorlangs. 5 minuten voor het einde werd een VC voorzet ontzet tot bij Convalle, waar Gianni met een heerlijke lage volley de bal in doel zag verdwijnen. 1-2

Het werd nagelbijten. Maar de Herentalse defensie, onder leiding van, jawel, Kevin Spiessens, gaf geen krimp. Het waren daarentegen de bezoekers die met 2 spelers voor Vandervorst verschenen, maar het niet uitspeelden.

Het hield de spanning in de wedstrijd tot het laatste fluitsignaal. De ontlading bij de bezoekers was groot, heel groot. Zoals het een ploeg die tegen de degradatie vecht betaamt. De manier waarop is ondergeschikt aan het resultaat, hoewel VC toch mag terugblikken op een puike wedstrijd. Maar op een schotel kregen zij de overwinning niet.

In voetbal kan het snel verkeren, maar VC Herentals staat nog nergens.

Het lijkt echter wel deel te gaan uitmaken van een select groepje van 4 ploegen dat onderling gaat betwisten wie het laatste weinig benijdenswaardige degradatieticketje krijgt toegeschoven. Naast Diest, Ternesse en VC is daar ook Kampenhout bij, de tegenstrever van volgende zondag.

Of een volgende levensbelangrijk degradatieduel. Aftrap om 15:00 u', besluit Jan Deckers.